Pfizer, AstraZeneca és Amazon milliárdos beruházásokat hajtanak végre Franciaországban

A Pfizer, az AstraZeneca és az Amazon is jelentős beruházásokat terveznek Franciaországban, összesen több mint 2 milliárd euró értékben, amelyek a kutatás-fejlesztési tevékenységeket, a gyártási kapacitásokat és a logisztikai infrastruktúrát hivatottak bővíteni.

A Pfizer bejelentette, hogy 500 millió eurót szán Franciaországban a kutatás-fejlesztési tevékenységének kiépítésére. Az AstraZeneca pedig egy 388 millió dolláros beruházást tervez dunkerque-i létesítményében. Az Amazon is jelentős beruházásokat tervez, több mint 1,2 milliárd euró értékben, amelyek révén több mint 3000 állandó munkahelyet hoznak létre.

Ezek a beruházási ígéretek Emmanuel Macron elnök "Válassza Franciaországot" elnevezésű éves rendezvénye előtt kerültek nyilvánosságra, amelynek célja a nemzetközi vállalatok és befektetők vonzása. A kampány keretében több vállalat, köztük a GSK és az Accenture is hasonló bejelentéseket tehet.

Az Amazon a párizsi régióban a felhő-szolgáltatásokat fejlesztené, hogy ki tudják használni a generatív AI-ban rejlő lehetőségeket, míg az Auvergne-Rhône-Alpes régióban a logisztikai infrastruktúrába fektetnek be, hogy gyorsíthassák a kiszállításokat és csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást.

Továbbá a Morgan Stanley bank is 100 új munkahely létrehozását tervezi Párizsban, és más vállalatok, mint például a német Lilium légitársaság is beruházásokat szándékoznak végrehajtani.

Macron elnök célja, hogy Párizst Európa vezető üzleti központjává tegye, bár a globális rangsorban még mindig le van maradva New York és London mögött. A Z/Yen csoport márciusi felmérése szerint New York a világ legnagyobb pénzügyi központja, London a második, míg Párizs a 14. helyet foglalja el. Az Amazon 2010 óta több mint 20 milliárd eurót fektetett be Franciaországban, ahol jelenleg több mint 22 ezer dolgozót foglalkoztat.