Palesztinpárti tüntetők zavarták meg az amerikai diplomaünnepségeket

Több nagy amerikai egyetemen palesztinpárti tüntetők zavarták meg a diplomázó hallgatók záróünnepségét vasárnap és szombaton, New Yorkban a Manhattan hidat zárták le részlegesen a tiltakozók.

Az észak-karolinai Duke Egyetemen vasárnap palesztin zászlókat lengetve távoztak a hallgatók az ünnepség helyszínéről, amikor a zsidó származású ismert színész-humorista, Jerry Seinfeld elkezdte köszöntőjét. A Kaliforniai Egyetem Berkeley-ben működő intézményében szombaton több száz diák és aktivista szakította félbe a diplomaünnepséget Izrael elleni tiltakozásul. Virginiában pedig a Virginia Nemzetközösségi Egyetemen palesztin sálat viselő diákok zavarták meg Glenn Youngkin állam republikánus kormányzójának beszédét szombaton.

Az egyetemi tiltakozások miatt több nagy amerikai egyetem lemondta, vagy szűkebb körben tartja meg diplomaosztó ünnepségét, mivel botrányos jelenetektől tartanak. Az elmúlt három hétben az Izrael-ellenes, palesztin- és Hamász-párti tiltakozásokon több mint 2500 embert vettek őrizetbe az Egyesült Államok-szerte.

Baltimore-ban a Johns Hopkins Egyetemen a tüntetés szervezői megállapodtak az intézmény vezetésével, hogy lebontják az engedély nélkül emelt sátortáborukat, cserében az egyetem ígéretet tett arra, hogy megfontolja a tiltakozók főbb követelését a pénzügyi kapcsolatok megszakításáról Izraellel.

Chicagóban a DePaul Egyetem palesztinpárti tiltakozótáborát szombat késő este felkereste a városi tanács egyik vezető tisztségviselője, Byron Sigcho-Lopez, aki támogatásáról biztosította a tüntetőket, és az egyetem tárgyalásokat folytat a tüntetés szervezőivel a követeléseikről.

New Yorkban szombat este aktivisták részlegesen lezárták a Manhattan hídat, amely Manhattan és Brooklyn között teremt kapcsolatot. A Brooklyn városrészében kezdődött tüntetés résztvevői közül több százan jelentek meg a hídon, ahol a forgalmat akadályozva vonultak fel, és a rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett.