Palesztinpárti tüntetők és váratlan utcai erőszak zavarja meg az amerikai mindennapokat

Amerikai egyetemek diplomaosztó ünnepségeit palesztinpárti tüntetők zavarták meg a hétvégén, több helyen is incidensek történtek, miközben New Yorkban egy ismert színész váratlan utcai támadás áldozata lett.

Az észak-karolinai Duke Egyetemen vasárnap palesztin zászlókat lengetve távozott a hallgatók egy csoportja, amikor Jerry Seinfeld kezdte meg köszöntőjét. A Kaliforniai Egyetem Berkeley-i intézményében szombaton több száz diák és aktivista szakította meg az ünnepséget, míg Virginiában a Virginia Nemzetközösségi Egyetemen palesztin sálat viselő diákok Glenn Youngkin kormányzó beszédét zavarták meg.

Egyesült Államok-szerte az elmúlt három hétben több mint 2500 embert vettek őrizetbe az Izrael-ellenes, palesztinpárti tiltakozásokon. Emiatt több nagy amerikai egyetem úgy döntött, hogy lemondja vagy szűkebb körben tartja meg a diplomaosztó ünnepségeit.

Baltimore-ban a Johns Hopkins Egyetemen a tüntetők és az intézmény vezetése megállapodott: a tiltakozók lebontják az engedély nélkül emelt sátortáborukat, az egyetem pedig megfontolja a pénzügyi kapcsolatok megszakítását Izraellel. Chicagóban a DePaul Egyetemnél a városi tanács egyik demokrata tisztségviselője, Byron Sigcho-Lopez támogatásáról biztosította a palesztinpárti tiltakozótábort, és az egyetem tárgyalásokat kezdett a tüntetés szervezőivel.

New Yorkban a Manhattan hidat részlegesen lezáró aktivisták Brooklynból indultak, és több százan vonultak fel a hídon, akadályozva a forgalmat. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett. Ugyanakkor a városban egy másik, aggasztó esemény is történt: Steve Buscemi amerikai színész, a Gengszterkorzó című HBO-s sorozat sztárja váratlanul egy járókelő támadásának lett az áldozata.

A New York Post és a CBC News értesülései szerint Buscemit május 8-án, 11:48 körül teljesen váratlanul, a nyílt utcán és fényes nappal támadta meg egy férfi a 369 3rd Avenue előtt. A 66 éves színész, aki olyan sikersorozatokban és -filmekben játszott, mint a Gengszterkorzó, a Maffiózók, a Fargo vagy a Kutyaszorítóban, zúzódásokkal látták el a Bellevue kórházban, és bár az arca és a bal szeme környéke megduzzadt, jól van. A támadója elmenekült, és a rendőrök még mindig keresik. A rendőrség egy sötét színű baseball stílusú sapkát, kék pólót, fekete nadrágot, fehér tornacipőt és könyvtáskát viselő illetőt gyanúsít. Az elmúlt hetekben több olyan esetet is jelentettek a térségből, melyek során véletlenszerűen támadtak meg embereket, főként nőkét, és ezekben az ügyekben eddig hat letartóztatásról számoltak be.

Az utcai erőszak nem új jelenség New Yorkban, ahol az elmúlt években egyre több az indokolatlan támadás. Korábban Michael Stuhbarg színész is hasonlóan járt, őt március 31-én fejbe vágta egy kődarabbal egy férfi, akit később őrizetbe vettek.

Buscemi szóvivője szerint a színész „jól van, és köszöni mindenkinek a jókívánságokat, azonban hihetetlenül sajnál mindenkit, akivel hasonló dolgot történt, miközben szintén New York utcáit járta”. A színész nem csak legendás filmes incidenseiről híres, hanem már színésznek is abból a pénzből tudott tanulni, amit kártérítésként kapott, miután elütötte egy busz, és egy korábbi esetben, 2001-ben Vince Vaughn társaságában egy kaliforniai kocsmában verekedésbe keveredett, ahol torkon szúrták.

(MTI)