Gyilkos villámárvíz és lávafolyás sújtotta Szumátra szigetét

Legalább 41 ember vesztette életét Szumátra szigetén, amikor villámárvizek, földcsuszamlások és hideg lávafolyások zúdultak a területre a hétvégén. A hatóságok hétfőn közölték, hogy további 17 személyt még mindig keresnek.

Szumátra szigetének három körzetében okozott pusztítást a szombat esti heves esőzés. Abdul Malik, a tartományi mentőcsapat vezetője a Reutersnek elmondta, hogy a Merapi hegyről, a sziget egyik legaktívabb vulkánjáról indult hideg lávafolyam – amely vulkáni hamu, sziklatörmelékek és víz keveréke – 72 hektárnyi területet öntött el sárlavinával, embereket sodort el, és közel 200 épületet rongált meg.

A mentőcsapatok vasárnap délutánra 19 holttestet találtak a legsúlyosabban érintett Canduang faluban, Agam körzetben, és további kilenc holttestet a szomszédos Tanah Datar körzetben. Agam körzetből legalább 159 embert menekítettek ki. A mentési munkálatokat a járhatatlanná vált utak is nehezítik. Hétfőn mintegy 400 fős, helyi mentőkből, rendőrökből és katonákból álló személyzetet vetettek be az eltűnt emberek keresésére.

A Merapi vulkán környéke az elmúlt hat hónapban több hasonló katasztrófát is megélt. Tavaly decemberben 23 túrázó vesztette életét a vulkán kitörésekor, míg idén februárban Tanah Datarban több tucat házat rongáltak meg a villámárvizek. A múlt hónapban napokig tartó vulkánkitörés során két kilométer magasra nyúló hamufelhőt lövelltek ki, ami korlátozásokat eredményezett a térség légi forgalmában. A katasztrófa mindössze két hónappal azután történt, hogy a heves esőzések villámárvizeket és földcsuszamlást okoztak a nyugat-szumátrai Pesisir Selatan és Padang Pariaman körzetekben, amelyek legalább 21 ember halálát okozták, öt másik pedig eltűnt.