Pszichopátia felismerése a nonverbális kommunikáció alapján

Egy új kutatás eredményei szerint a pszichopátiás személyiségjegyekkel rendelkező emberek kevésbé mozgatják a fejüket beszéd közben, ami korábban már férfi pszichopatáknál is megfigyelhető volt, és mostani eredmények szerint a nőkre is igaz lehet ez a jelenség.

A pszichopátia jellemzői közé tartozik az erkölcsi ítélőképesség hiánya, az emberek érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a bűntudat és megbánás érzésének hiánya. Ezen túlmenően a pszichopaták gyakran mutatnak kóros hazudozást, manipulatív viselkedést, impulzív személyiségjegyeket és felelőtlenséget.

A pszichopaták testbeszédében korábban már azonosítottak meglepő jeleket, például a gyakori kézmozdulatokat és a rövid pislogási időt. A Personality and Individual Differences szaklapban megjelent tanulmány szerint a kevés fejmozgás a beszélgetések 40 százalékában megfigyelhető, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a pszichopátia felismeréséhez.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a nonverbális kommunikáció figyelemmel kísérése kiemelt jelentőséggel bírhat, különösen azokban a helyzetekben, ahol a megtévesztés a fő cél. Ezért a nonverbális jelzések észlelése fontos lehet a pszichopátia és az ehhez kapcsolódó magatartásformák jobb megértésében.