Miközben a BKV az első budapesti trolibusz elindulásának 90. évforulóját ünnepelte a hétvégén, a MABÉOSZ székházában közlekedésrelikvia-börzét tartottak. Gondoltuk, megnézzük, hátha ott is akad valami a kilenc évtizeddel ezelőtti járművekről. 

És nem kellett csalódnunk. Bár magáról a korabeli Ganz és MÁVAG trolikról csak fényképeket és képeslapokat találtunk, de annyi minden mást is eladásra kínáltak a gyűjtők, hogy azt sem tudtuk, melyik asztalhoz rohanjunk, hogy le ne maradjunk semmiről. 

Felsorolni is képtelenség lenne mindazt a kincset, amit a közlekedéssel kapcsolatban felhalmoztak a kiadványoktól kezdve a bélyegeken és érméken át a jegyekig és jegylyukasztókig, így csak szemezgetünk a kínálatból. BKV-jegyek például az 1 forintostól a 600 forintosig minden változatban, de a jogelőd közlekedési vállalatok még pengő-krajcáros utazási jegyei és igazolványai is fellelhetők voltak. És persze nemcsak Budapest, hanem a vidéki városok és a helyközi járatok is megannyi lehetőséget adnak, nem beszélve a vasutakról, amelyekre nemcsak normál menet- és helyjegyek, de különvonatok és emlékmenetek különleges kéregjegyei is felsorakoztak. És persze a Malév beszállókártyái, meg a számtalan bérlettok aluminiumtól a bakeliton át a műanyag kivitelig.

Igazi járművek alkatrészei is felbukkantak, ezek között az iránytáblák örvendtek a legnagyobb népszerűségnek. Budapest köszönti Eberswaldét - írták ki németül az egyikre, amely a külföldről beszerzett MAN trolikat díszítette. Talán emlékeznek, ezek voltak azok a trolik, amelyek jobb első ülésén még a gyerekeknek (vagy gyermeklelkű felnőtteknek) is kialakítottak egy "pilótafülkét". 

Képeslapok, kártyanaptárok, járműbemutatókra szóló meghívók, buszok típuslapjai, közlekedési múzeumi belépők, BKV-kiadványok, régi Autó-Motorok, Ikarus-találkozók relikviái között olyan félévszázados menetrendekre bukkantunk, amelyeket az NDK-ban adtak ki, de címlapjukról magyar gyártású buszok köszöntek vissza. 

A szervezők elmondták, hogy minden hónap közepe táján tető alá hoznak egy ilyen találkozót, amely a közlekedésbarátok számára valóságos kánaán. A legközelebbi január 13-án lesz, és már elérhető a Facebook-események között.

Fotó: Wolfy