A Biodóm lényegében egy fedett park, vagyis állattartó terek, sétányok és parkrészek olyan rendszere, amely a fölé épített „búra" miatt a külső időjárás alakulásától függetlenül az év bármely napján, négy évszakon át zavartalanul látogatható lesz, ha egyszer elkészül. A projekt elakadása miatt folyamatosan ostorozzák Karácsony Gergely főpolgármestert, holott eredetileg a Liget-projekten belül, a Pannon park részeként egy tisztán államii beruházás volt. Befejezéséhez azonban a kormány nem adta oda a szükséges fedezetet. A félkész épület viszont Budapest tulajdonába került, a fővárosi önkormányzatnak kell fenntartania, fűtenie, miközben az energiaárak elszállása miatt maga is súlyos pénzügyi gondokkal küzd. 

Még 2019 májusában kérte Persányi Miklós, az állatkert akkori igazgatója a Biodóm befejezéséhez szükséges 26 milliárdos forrást a kormánytól a berendezésre, például a műsziklákra, a kifutókra és a termőtalaj, a növények és az állatok betelepítésére, ám a dolog addig-addig húzódott, mígnem az önkormányzati választás nyomán lecserélődött a főváros vezetése, aminek hatására a kormány behúzta a kéziféket.

Azóta az épület gyakorlatilag üresen áll, eddig sok mindenre nem használták. Most gondoltak egy nagyot, és az építészeti szempontból egészen különleges, egyedi atmoszférájú Biodóm belső tereiben hazai és külföldi fényművészek több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásait helyezték el, amelyek egyedülálló fénykörnyezetet teremtenek. A mintegy másfél órás látogatói élményt kínáló fényművészeti tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Az alkotások nemcsak egyediek, de a különleges helyszín miatt minden más hasonló bemutatónál izgalmasabb látványt nyújtanak. Erre a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium a legjobb példa, amely maga is varázslatos fényművészeti alkotássá lényegül át.

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit megalkotó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

A Fénydóm megnyitása az első alkalom, amikor a Biodóm belső tereit a közönség nagyobb számban is megcsodálhatja, méghozzá szinte teljes egészében. Igaz, hogy időről időre szoktak kisebb-nagyobb csoportok részére tematikus sétákat szervezni – például a kulisszák mögötti Esti séták részeként –, továbbá a decemberben megnyílt Sárkány Éve Lampion Fesztivál lampionjainak egy része is a Biodóm belső tereiben kapott helyet, de a Fénydóm az első olyan produkció, melynek látnivalóit az alkotók az építmény fő útvonalai mentén, lényegében a teljes bemutatóteret kihasználva helyezték el.

A Fénydóm megrendezése is része az Állatkert azon törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsák az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával. A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van az Állatkertben, amely az elmúlt évtizedekben is számos képzőművészeti tárlat helyszíne volt. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területén.

A Fénydóm március 17-ig látogatható, esténként 17 órától 22 óráig. A helyszíni jegyértékesítés 21 órakor zárul. Bejutni a régi Vidámparki bejáratánál lehet, nem az Állatkert szokásos bejáratain át.

Fotó: Wolfy