Az MSZP nem indul közösen Pikó Andrással Józsefvárosban

Az MSZP szerdai közleményében kifejtette, hogy miért hozták meg a döntést, hogy nem állnak közös listára Pikó Andrással a jövőbeli önkormányzati választáson Józsefvárosban.

A közlemény szerint a párt már a 2019-es önkormányzati választások előtt kezdeményezte az összefogást a kerületben. Azonban mostani álláspontjuk szerint Pikó András polgármester hozzáállása megakadályozza az együttműködést. Az MSZP azt állítja, hogy a polgármester "megalázó" ajánlatot tett számukra, amely politikailag értelmezhetetlen és csak egy általa kiválasztott jelöltet támogatott, miközben más MSZP-s politikusokat kizárt a jelölésből.

A párt dilemmája az volt, hogy vagy elfogadják a korlátozott részvételt, ami gyakorlatilag nem biztosítana számukra érdemi beleszólást az önkormányzat működésébe, vagy teljes listával indulnak a választáson. Az MSZP végül úgy döntött, hogy saját polgármesterjelöltet és 11 egyéni képviselőjelöltet indítanak a június 9-én esedékes önkormányzati választáson, nem csatlakozva ezzel a Pikó András mögött felsorakozott ellenzéki erőkhöz.

Pikó András kedd délután közösségi oldalán jelezte, hogy az MSZP 11 egyéni választókörzetben ráindul a mögötte álló ellenzéki koalíció képviselőjelöltjeire, és polgármesteri kihívót is kap az alpolgármester személyében, amit komikusnak, elkeserítőnek és mély szomorúságra okot adónak írta le.

Az MSZP szerint a 2019-ben megvalósult összefogás megismétlését a polgármester pálfordulása akadályozza meg. Öt évvel ezelőtt az ellenzéki pártok és civilek által támogatott Pikót minimális különbséggel választották meg, az ellenzéki összefogás jelöltjei a 12 egyéni választókerületből tízet elvittek, ezek közül háromban nyert MSZP-s.

Az MSZP országos vezetése következetesen azt képviselte, hogy azok a sikeres ellenzéki politikusok, akik 2019-ben már elnyerték a választók bizalmát, most is indulhassanak. A helyi szervezet is a közös indulás mellett állt, és már szeptemberben kezdeményezték a tárgyalásokat az idei választásra. Pikó azonban ezt januárig hárította, majd "elfogadhatatlan ajánlatot" tett, amely csak egyetlen, általa választott jelölt, Camara-Bereczki Ferenc indulását támogatta, aki végül függetlenként indul majd.

Az MSZP az utolsó pillanatig kivárt, remélve, hogy a józan ész győz, és Pikó András nem akarja kiszorítani a már bizonyított, sikeres, egyéni győztes politikusokat a testületből. Végül két lehetőségük maradt: vagy nem indulnak el Józsefvárosban, vagy külön listát állítanak. Az MSZP úgy döntött, hogy nem hagyja cserben a szavazóit, és elindul külön, mivel a párt képviselni kívánja azokat is a testületben, akiknek a hangját más pártok nem hallják meg.

Ez a fejlemény jelentős, mivel öt évvel ezelőtt több egyéni választókerületben csekély különbséggel nyertek az ellenzéki jelöltek.