Ittál már almás rétes, tiramisu vagy pisztácia ízű sört? Amikor megláttam ezeket a felsorolásban, tudtam, hogy eljött az én világom. Nem azt mondom, hogy nem csúszik le időnként egy-egy hagyományos korsó, de igazándiból mindig az ilyen különlegességekre vadászom.

A budapesti Corvin sétányon nyílt szezonzáró sörfesztiválon a legtöbb kézműves főzde újszerű, izgalmas ízekkel rukkolt elő. A gyümölcsös kínálatban sem csak a megszokott meggyes szerepel, hanem az áfonyástól a ribizlisen át a bodzásig minden olyan, amiből leginkább lekvárként szoktunk a nagyi éléskamrájában lakmározni.

A hazai folyékony kenyerek mellett számos import sörrel is találkozhatunk, egyebek között Csehország, Németország, Belgium és Anglia is képviselteti magát. Az egész hétvégét kitöltő program standjain természetesen remek sörkorcsolyákat is kínálnak, nehogy üres gyomorra megártson a túl sok alkohol.

A Corvin sörfeszttel egy időben a kőbányai Merkapt Sportközpontban is sportosan lehet emelgetni a korsókat a Hoptop Sörfőzde stílusosan Hoptoberfestre keresztelt rendezvényén, ahol esténként élőzene és koncertek garantálják a még inkább emelkedett hangulatot. Budapest legújabb sörgyárában nemcsak készítik a söröket, de taproommal és streetfood étteremmel is várják a látogatókat. A szokásos hamburgerkínálat mellett bajorkolbásszal és bajor pereccel is készülnek a sörfesztivál hangulatához illeszkedve. 

Az 1 literes söröskorsóba csapolt fesztiválsör ára 990 forint,

amivel igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a Hoptoberfest nagytestvérén, a müncheni Oktoberfesten egy korsó nedűért 13,75 eurót, vagyis több mint 5000 forintot kell leperkálni. 

Ne is próbáljuk összehasonlítani a literenkénti árat a közeli diszkontokban kapható olcsó dobozos sörökkel

- figyelmeztet Holger Schmieding, a Berenberg vezető közgazdásza, aki szerint a német árstatisztikák alapján a bajor fesztiválon csapolt sör árának emelkedése bőven lekörözi az éves inflációt. 1991 óta a fesztiválsör évente átlagosan 3,9 százalékkal drágult, miközben a németországi pénzromlás üteme csak kétszázalékos, a boltban kapható sörök árának emelkedése pedig 1,8 százalék volt. Igaz, az utóbbi egy évben fordult a kocka, a sör ára tavaly óta 4,2 százalékkal nőtt, ami jóval elmarad az élelmiszerek átlagos 9 százalékos drágulásától. Nem árt persze azt is figyelembe venni, hogy a német bérek éves szinten 6,6 százalékkal voltak magasabbak az idei második negyedévben, így az első sokkon túljutva számukra azért megfizethető ez a magyar pénztárcához mérten horrorárú fesztiválsör is.

Tavaly egyébként olyan erősen nyitott az Oktoberfest, hogy a mentőknek már az első este percenként kellett elszállítaniuk az alkoholmérgezéses látogatókat a helyszínről. A sörrajongók ünnepére idén is több mint hatmillió vendéget várnak Münchenbe, így sörhullából feltételezhetően ezúttal is akad majd bőven, drágulás ide vagy oda.

Fotó: Wolfy