2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Félszáz kiállító 250 féle söre kóstolható

Wolfy | 2023. augusztus 30. - 08:30
Félszáz kiállító 250 féle söre kóstolható

Vasárnapig várja a látogatókat a budapesti Szabadság téren a Belvárosi Sörfesztivál, amelyet immár hetedik éve rendeznek meg. Fesztiválhoz illően természetesen nemcsak sörözni lehet itt, de széles street food kínálatból lehet választani, és zenés kísérőprogramok is lesznek. 

Kedden délelőtt egész végig szakadt az eső, a megnyitóhoz közeledve egyre azon izgultam, hogyan fogunk így sörözni ebben az ítéletidőben. Aztán amikor elütötte az óra a delet, mintegy varázsütésre elzárultak az égi csatornák, és olyan szép napsütés kerekedett, hogy jobbat kívánni sem lehetett volna egy ilyen szabadtéri programhoz. Különösen, hogy a fesztivál idei söre egy trópusi gyümölcsös ízvilágot idéző IPA.

A Festival Hippie ezúttal is a sörrajongók ízlése és elvárásai alapján született meg, az esemény Facebook-oldalán lehetett róla szavazni. Ami nekik ment, nekem kevésbé. Nem tudnék a mintegy 250 féle sörből egyet vagy kettőt kiválasztani, úgy vagyok vele, hogy nem sokszor van ilyen lehetőség, használjuk ki maximálisan. A személyes kedvenceim a gyümölcsös sörök, ezekből már egészen elképesztő ízűek vannak: a kivitől a dinnyén át a feketeerdőig. Amiket lehet kérni dobozban vagy üvegben, de leginkább a fesztiválpohárba töltetni hagyományos sörcsapból vagy épp a Beartailor varrógépre hajazó alkalmatosságából. 

Megerősödtek a feltörekvő új sztárok, az ízesített és ízesítetlen alkoholmentes és alkoholszegény sörök, amelyekből a nyári szezonban már havonta 75 ezer hektoliter, azaz 15 millió doboz fogyott 

– mondta el a helyszínen Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

A nemzetközi trendeknek köszönhetően itthon is egyre nagyobb hányadot tesznek ki a felsőerjesztésű sörök, az illatos IPA-k, az éjfekete stoutok és a főleg búzasörből készült gyümölcsös tételek. 

Évről-évre nő a kézműves sörök népszerűsége Magyarországon, egyre „sörtudatosabbak” a fogyasztók,

– emelte ki Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke.

A szervezőknek ez teljesen beleillik az elképzeléseibe, hiszen évek óta azon dolgoznak, hogy a minőségi sörök irányába tolják el a fogyasztást

A minőség alternatíváját szeretnénk nyújtani a mennyiségi fogyasztás helyett, és a sikerünket jól jelzi, hogy évente mintegy százezer ember keresi fel a fesztiválunkat

– árulta el Kurucz Gergely főszervező. 

A hazai kisüzemi sörök a nagyközönség számára sokáig nehezen voltak hozzáférhetők, jellemzően csak fesztiválokon lehetett hozzájutni ezekhez. Az egyik legnagyobb hazai kiskereskedelmi áruházlánc ezt a hiányt pótolta, amikor állandó kínálatában is elérhetővé tette a kézműves termékeket, tavaly óta pedig a Belvárosi Sörfesztivál főtámogatója. 

Üzletláncunk egységeiben már a sörválaszték negyede a hazai kisüzemi főzdékből kerül ki, amivel vásárlóinkat is újfajta gasztronómiai élményekhez juttatjuk

– fogalmazott Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Nos, a gasztronómiai élmények megvoltak, de nem tudom, hányszor kéne kijönni ide vasárnapig ahhoz, hogy mindent végigkóstolhassak. Ha azzal számolok, hogy ma kábé tizenötöt sikerült, akkor ilyen ütemben csak a kínálat egyharmadával lehet végezni. De ehhez egyetlen napot sem szabad kihagyni, úgyhogy hajrá!

Fotó: frisshirek.hu