Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte egy startup otthoni, mesterséges fogantatást lehetővé tevő eszközét. Szemben a kórházi, akár ezer dollárba is kerülő eljárással, a Mosie Baby eszközét már 129 dollárért meg lehet vásárolni – szúrta ki a Világgazdaság

A vállalkozás ugyan már 2015 óta a piacon van, de 2020-ban az FDA figyelmeztetést adott ki, mely szerint a házilag használható mesterséges megtermékenyítési eszközök forgalmazása engedélyhez kötött. Az austini cég most azt közölte, hogy sikerült az FDA jóváhagyását beszereznie,

így ők rendelkeznek az első hatósági engedéllyel egy intravaginális otthoni, mesterséges megtermékenyítést kínáló eszközhöz.

A Mosie Baby terméke nem azonos a méhen belüli megtermékenyítéssel, melynek során egészségügyi szakemberek a spermiumot közvetlenül a méhbe fecskendezik be, hanem a cég eszközével a hagyományos szexre emlékeztető módon csak a vagináig jut el a fecskendő, és annak segítségével az ondó – írja a Bloomberg.

Maureen Brown, a cég vezérigazgatója szerint azonban a termékük így is segíthet azoknak, akik donor vagy béranya segítségével vállalnak gyereket, vagy akik számára gondot jelent az intimitás, de azoknak a pároknak is, amelyeknek az időbeosztása nem passzol teljesen. 

Szakértők mindazonáltal úgy vélik, hogy akiknek a fogantatás gondot okoz, azok jobban teszik, ha inkább nőgyógyászhoz fordulnak. Azt ugyanis nem vizsgálták, hogy az eszköz mekkora eséllyel segíti a teherbeesést, de még a biztosabb méhen belüli megtermékenyítés sikere is csak 5–15 százalék között mozog egy elemzés szerint. 

A Mosie Baby szettjei egyébként két próbálkozásra adnak lehetőséget, és több nagyáruház weboldalán,  valamint egy patikahálózatában is megvásárolhatók.

Fotó: Mosie Baby Facebook-oldala