A német külügy a hétfői uniós csúcsra utalva azt mondta, érdemes lenne ezt európai szinten is megvitatni. A lépést azzal indokolták, hogy október 7-e óta megszaporodtak a palesztin települések elleni támadások Ciszjordániában. A németek egyben felszólították Izraelt, hogy védjék meg a ciszjordániai palesztinokat a zsidó telepesek támadásaitól. 

Izrael az 1967-es hatnapos háború során foglalta el többek között Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. Ma közel 600 ezer izraeli él ott több mint 200 településen, a palesztinok viszont a területeket saját államuk részeként követelik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2016-ban a nemzetközi jog megsértésének minősítette ezeket az izraeli telepeket, és felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a telepek építésével.

A Hamász terrortámadása után attól lehetett tartani, hogy a palesztinok több fronton is rátámadnak Izraelre. Az utóbbi hetekben azonban inkább a szélsőséges zsidó telepesek kezdtek terjeszkedésbe a háború leple alatt. Pedig Izrael elemi érdeke lenne nem csinálni szabadtéri börtönt Gáza után a másik palesztin területből is. Az ENSZ Közgyűlése legutóbb november 9-én foglalkozott a ciszjordániai zsidó telepekkel, és ismét elítélte azok létesítését. A 152 szavazóból mindössze 7 ország volt, amelyik nem értett ezzel egyet: Izrael, Kanada, az Egyesült Államok, Nauru, Mikronézia, a Marsall-szigetek és Magyarország. 

Forrás: Spiegel

Fotó: AFP