Az Európai Parlament meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét

Az Európai Parlament döntése alapján 2025. június 5-ig meghosszabbításra kerül az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali vámjainak és kvótáinak felfüggesztése, amely hozzájárul Ukrajna gazdaságának erősítéséhez és az uniós mezőgazdasági termelők védelméhez.

A képviselők jelentős többséggel, 428 igen szavazattal, 131 nem ellenében és 44 tartózkodás mellett szavaztak a rendelet meghosszabbítása mellett, amelynek célja Ukrajna támogatása és érvényessége 2025. június 5-ig tart.

Az elfogadott rendelet értelmében a Bizottság képes lesz gyorsan reagálni és megfelelő intézkedéseket hozni, ha az ukrán import, mint például a búza, jelentős piaci zavarokat okozna az EU-ban vagy annak egyes tagállamaiban. A mezőgazdasági termelők védelmében bevezetett "vészfék" mechanizmus különösen érzékeny termékekre, úgymint baromfi, tojás, cukor, zab, dara, kukorica és méz vonatkozik, és lehetővé teszi a vámok újbóli bevezetését, ha az import meghaladná a korábbi időszakok átlagos mennyiségeit.

A megállapodás részeként a Bizottság vállalta, hogy tárgyalásokat kezdeményez Ukrajnával a kereskedelmi kapcsolatok további liberalizálása érdekében, és biztosítja a Parlament aktív részvételét ebben a folyamatban. Sandra Kalniete kiemelte, hogy a kereskedelmi támogató intézkedések az EU és Ukrajna közötti szolidaritást erősítik az orosz agresszióval szemben, és nem csak Ukrajna gazdaságát támogatják, hanem az európai mezőgazdasági termelők érdekeit is védelmezik.

A Tanácsnak még hivatalosan is jóvá kell hagynia a rendeletet.