EU fellépése a TikTok ellen

A ByteDance válaszul az Európai Unió aggodalmaira, benyújtotta a TikTok Lite alkalmazás kockázatértékelését az EU felügyeleti szerveinek. Az intézkedésre azért került sor, mert az EU szabályozói kifejezték aggodalmukat a kiskorúak védelmével kapcsolatban, és szankciók lehetőségét helyezték kilátásba.

A TikTok Lite alkalmazás kockázatértékelésének benyújtása a ByteDance válasza volt az EU szabályozó hatóságainak fenyegetéseire, amelyek bírságokat és a szolgáltatás részleges betiltását vetítették előre, a kiskorúakat érintő potenciális veszélyek miatt. Az EU szabályozói Franciaországban és Spanyolországban indítottak vizsgálatot a TikTok Lite jutalmazási rendszere miatt, ami függőséget okozhat a fiatalok körében.

A ByteDance időben teljesítette a dokumentumok benyújtásának határidejét, válaszul a szabályozók követelésére, hogy végezzenek el egy alapos kockázatelemzést. Az EU tisztviselői április 24-ig adtak időt a vállalatnak, hogy megvédje a programját.

Amennyiben a TikTok nem felel meg az új digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) előírásainak, akkor a cég éves bevételének 1%-át kitevő bírsággal, vagy átlagos napi bevételének 5%-át elérő időszakos büntetéssel nézhet szembe. Az amerikai képviselőház már lépéseket tett az alkalmazás anyavállalata ellen is, előírva annak tulajdonrészének elidegenítését.