Éves meghallgatásán Pintér Sándor emlékeztetett: jelenleg az orvosok átlagos bére 2 197 000 forint, a szakápolóké pedig 595 ezer forint.

A célkitűzés az, hogy az európai átlagnak megfelelően a szakápolói bérek és az orvosi bérek megfelelő arányban legyenek egymáshoz képest. Ezt az arányt 37 százalékban határoztuk meg

– fogalmazott a miniszter. Az MTI tudósításából az is kiderül, hogy a belügyminiszter szerint ennél „természetesen” magasabb bért érdemelnének a szakápolók, de a gazdaság helyzete jelenleg ennyit tesz lehetővé. 

A népjóléti bizottság ellenzéki tagjai arról is kérdezték a belügyminisztert, hogy mi lesz a pandémia miatt beszerzett, nem használt, jelenleg raktárakban tárolt lélegeztetőgépekkel. Válaszában a tárcavezető azt mondta, senki nem tudhatta a járvány tombolásakor, hogy hány ilyen eszközre lehet szükség.

A raktáron lévő lélegeztetőgépeket az egészségügyi intézményekből kikerülő, leselejtezett hasonló berendezések helyére állítják be - tette hozzá.
   

Fotó: Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2023. november 28-án. MTI/Máthé Zoltán