2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Már nem a home office a munkavállalók legfontosabb elvárása

BFM | 2023. november 29. - 09:00
Már nem a home office a munkavállalók legfontosabb elvárása

A magasabb fizetés és a béren kívüli juttatások vonzóbbak lettek az álláskeresők számára, mint a rugalmas munkaidő vagy a home office.

A PwC Magyarország idén hetedik alkalommal elvégzett munkavállalói felméréséből az derül ki, hogy a versenyképes alapbér mellett az egyéb pénzbeli juttatásokat kínáló munkahelyek a legvonzóbbak a dolgozók számára. A bérezés melletti másik fontos szempont a magánélet tiszteletben tartása, és a munkavégzés körülményei.

2022-ben nagyon megerősödtek a pénzbeli tényezők, kiemelten fontossá vált a munkahely biztonsága, idén viszont már látszik egyfajta átrendeződés 

– nyilatkozta Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadás vezetője az InfoRádiónak. Az idei év visszajelzései alapján a munkahelyi biztonság már kevésbé fontos, a listán az ötödik helyről a tizedikre csúszott vissza, hiszen látták a munkavállalók, hogy óriási leépítések nem történtek.

A pénzügyi szempontok viszont tovább erősödtek, hiszen a reálbérek hónapról hónapra csökkentek. Az alapbér mellett a túlóra-kifizetések és a bónuszok is bekerültek az első három tényezőbe.

További érdekességként említette a szakértő, hogy a rugalmas munkaidő, illetve a home office tovább gyengült a preferenciák szempontjából. Úgy véli, emögött az állhat, hogy az emberek a rugalmasság helyett keretekre vágynak, fontosabb lett számukra a magánélet tiszteletben tartása, mint annak a lehetősége, hogy bárhol, bármikor tudjanak dolgozni.

Reguly Márta a felmérés kapcsán elmondta, idén 80 ezer embert kérdeztek meg, akiknek a nagyobb része szakiskolás volt. Ők egy új csoportot jelentenek. A PwC Magyarország vezető tanácsadója úgy véli, izgalmas látni a még tanulók és a már dolgozók igényei közti különbözőségeket. Mint mondta, a diákoknak sokkal fontosabb a karrier, a tanulási lehetőségek, mint a már tapasztalt munkavállalóknak. A fiatalok ambiciózusabbak, éhesebbek, illetve az is fontosabb számukra, hogy milyen munkakörnyezetben dolgoznak.

Fotó: ado.hu