2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Az egyetlen megoldás a magánegészségügy?

BFM | 2023. november 28. - 18:00
Az egyetlen megoldás a magánegészségügy?

A pandémia hatására több tízezren fordultak a privát szektor felé, a magyarok közel kétharmada vesz igénybe magánegészségügyi szolgáltatást.

Az EY felmérése szerint az elmúlt két évben közel húsz százalékkal nőtt a magánegészségügyi rendszert használó magyarok aránya - írja az Index. Az emberek ugyanis úgy vélik, a magánegészségügy gyorsabb, itt  az orvos-beteg kapcsolat kölcsönös bizalmon alapszik, valamint a környezet is minőségibb. Mindemellett az emberek elsősorban a gyors és egyszerű kapcsolatfelvételt, illetve a vizsgálati eredmények  azonnali elérhetőségét várják el a magánegészségügyi szolgáltatóktól.

Az eredmények alapján leginkább a fiatalabb korosztály nyitott a magánegészségügyi szolgáltatásokra.

Az EY hangsúlyozza, a fokozódó igény ellenére jelenleg a magyarok töredékének, mindössze 12 százalékának van magán-egészségbiztosítása, illetve 50 százalékuk csak a munkáltatók által kötött szerződéseken keresztül jut hozzá. A felmérések alapján azonban fordulat várható, ugyanis a lakosság több mint egyharmada nyitott lenne arra, hogy magán-egészségbiztosítást kössön. Egy szakorvosi és laborvizsgálatot tartalmazó alapcsomagért 38 százalék legalább havi 6 ezer forintot kifizetne, míg egy átfogóbb, kórházi ellátást is tartalmazó csomagért a válaszadók negyede akár 10 ezer forint feletti összeget is elköltene havonta a felmérés szerint.

A magánbiztosítástól a megkérdezettek elsősorban azt várják el, hogy néhány napon belül kapjanak vizsgálati időpontot (57 százalék), és több helyszínen éjjel-nappal orvosi ügyelet (35 százalék) álljon a rendelkezésükre.

Fotó: Facebook