2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Százezreknek lehet szinte hasznavehetetlen diplomája

BFM | 2023. november 27. - 08:30
Százezreknek lehet szinte hasznavehetetlen diplomája

A társadalmi elvárások miatt az elmúlt évtizedekben magyarok százezrei választhattak szinte hasznavehetetlen diplomákat adó egyetemi képzéseket a szakképzések helyett. Ennek kedvezőtlen hatásait manapság is nyögheti a munkaerőpiac.

Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi vezetője arról beszélt az Economx podcastjében, a magyarországi munkáltatóknak az elmúlt négy év gazdasági nehézségei ellenére is sikerült kigazdálkodniuk az alkalmazottjaik százalékosan kétszámjegyű béremelését.

Ennek ellenére a hazai bérszínvonal uniós és regionális szinten is sereghajtó.

A felzárkózáshoz 20-25 százalékos minimálbér-emelésre lenne szükség a szakértő szerint, de úgy látja, ez jelenleg nem reális elvárás a vállalatoktól ilyen gazdasági környezetben.

Az elmúlt 30 év diplomáztatási kényszere

Emellett más munkaerőpiaci problémákra is felhívta a figyelmet. Például megjegyezte, manapság nemcsak a fiatalabb, hanem szinte minden korosztályra jellemző, hogy fontolóra veszik a hosszabb távú külföldi munkavállalást.

Továbbá úgy látja, a magyar gazdaság nehézségeihez nagyban hozzájárul, hogy a társadalmi elvárások miatt százezrek választották az egyetemi képzéseket a szakképzés helyett az elmúlt harminc évben.

Emiatt szinte használhatatlan diplomával rendelkező fiatalok tömegei kerültek a hazai munkaerőpiacra az elmúlt évtizedekben.

2023 első felében feszes munkaerőpiaci körülmények között nőtt jelentősen a garantált bérminimum és a minimálbér Magyarországon, valamint jócskán emelkedett az átlagfizetés is. Azonban mindezeknél nagyobb volt az infláció, így csökkent az átlagbér reálértéke.

Azonban az Egyensúly Intézet kutatása rávilágít, a második félévben a gyenge kereslet hatására, és az alacsonyabb bérnövekedés ellenére, a dezinflációs folyamatok miatt a reálbér újból emelkedni kezdett. De az elemzésükben így is 1,6 százalékos reálbércsökkenéssel kalkulálnak 2023-ra.

A következő időszakban gazdasági növekedést, valamint a munkaerőpiac feszessége miatt további, dinamikus bérnövekedést valószínűsít az intézet a hazánkban.

Úgy látják, a bruttó havi átlagbér 666 ezer forint lehet 2024-ben, valamint 717 ezer forintra nőhet 2025-ben. A versenyszférában emiatt jövőre 6,7 százalékos, az után pedig 3,9 százalékos reálbér-növekedés várható.

A versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai, valamint a kormány a múlt heti megállapodásnak megfelelően aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást.

A munkaadók és munkavállalók megegyezésének köszönhetően december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összege 266.800 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 326 000 forintra emelkedik.

Fotó: jobinfo.hu