A pénzügyminiszter az MTI tudósítása szerint a beszédében azt mondta, a kormány megvédi a családokat, támogatja az egyházakat, kiáll a nemzetállamok Európájáért, Magyarország szuverenitásáért. A kommunizmus a közösségek hierarchikus rendszerét vette célba a maga brutális eszközeivel, a szovjet-uralom hatalmasságai pontosan tudták, hogy a tömeget akkor lehet igazán irányítani, ha nincsenek benne közösségek, azok nélkül ez a rendszer végig az maradt, aminek indult: véres diktatúrának, ami végül a saját súlya alatt roskadt össze – fogalmazott Varga Mihály.

”A mai kor kötelessége a jóvátétel, az emlékezés kereteinek biztosítása és fenntartása, ezért is döntött az Országgyűlés 2012-ben az emléknap létrehozásáról, a mai kor felelőssége, hogy egy későbbi korban ne legyen majd szükség újabb emléknapokra„ – mondta Varga.

A miniszter szerint ez a felelősség mintha kikopni látszana az Európai Unió vezetőiből. A II. világháború után keleten pusztító ideológia tanai ma nyugatról köszönnek vissza – jelentette ki Varga, miközben a Sztálin-kultuszt felélesztő, egykori KGB-s Putyin hadserege épp a nyugati szomszédjának civil lakossága ellen indított háborút. 

”Ma ismét a családok, az egyházak és a nemzetállamok vannak útban. Ezek a hagyományos közösségek a keresztény tanítás lényegi elemére, a szeretetre, így az együttműködésre épültek. Mi tudjuk, hogy hova vezet a közösségek szétrombolása, még akkor is, ha azokról egyesek önként mondanak le„ – szögezte le a miniszter.

Az eseményen Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke is szót kapott, aki arról beszélt, hogy 1953. november 20-án és 25-én két szállítmánnyal kb. 1500 magyar volt politikai rab érkezett haza a Szovjetunió rabtelepeiről, 8-9 év rabság után.

Fotó: Facebook

Forrás: HVG