A Hamásznak helyi idő szerint szombat délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét. A kiszabadult izraeliek között nyolc gyermek és öt nő van, többségüket a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.

Izrael még szombaton nyilvánosságra hozta a kiszabadultak névsorát, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező 18 éves Noga Weisz nevét, ő édesanyjával, a magyar állampolgársággal nem rendelkező 53 éves Shiri Weisszel szabadult ki. Az édesapát, Ilan Weisst a „fekete szombat” óta eltűntnek nyilvánították, ami azt jelenti, hogy nem találták meg holttestét, de arról sincs információ, hogy elhurcolták volna a Gázai övezetbe. Október utolsó napjaiban először a sajtóban jelent meg információ arról, hogy Noga és Siri Weisz a Hamász fogságába esett, ezt később Szijjártó Péter külügyminiszter is megerősítette.

A Hetek magazin korábban interjút tudott készíteni Noga Weisz nagynénjével, ami itt olvasható.

Hila Rotem Sosani 13 éves lány is kiszabadult, de szintén elrabolt édesanyját nem engedte el a Hamász, noha ezt Izrael hangsúlyosan kérte, mert az egyezmény szerint a szülőket és gyermekeiket együtt kell szabadon engedni. Kiszabadult a 9 éves Emily Hand, aki egyedül, családja nélkül került fogságba, amikor ottalvós pizsama partira ment barátnőjéhez, Hila Rotem Sosanihoz a kibucba. Először azt közölték édesapjával, hogy azonosították földi maradványait, de később ez tévedésnek bizonyult, és túsznak nyilvánították.

Forrás: 24.hu

Fotó: The Times of Israel (Noga Weisz és családja)