A Hamász elutasította az Amerikai béketervet

A Hamász nem fogadta el az Egyesült Államok által javasolt tűzszüneti tervet, mivel álláspontjuk szerint az nem vezetne az izraeli invázió befejezéséhez Gázában.

A Times of Israel szerint a Hamász elutasítása különösen fontos lehet a térség jövője szempontjából, tekintettel arra, hogy Irán az izraeli invázió leállításától teszi függővé saját katonai akcióinak lefújását Gázában. Emellett Izrael is tervez egy nagy kockázatú katonai műveletet Rafah déli szektorában, ami további feszültségeket okozhat a térségben.

Az Egyesült Államok által felajánlott béketerv részletei között szerepelt, hogy Izrael visszaengedi a palesztinokat Gáza északi részébe és csökkenti katonai jelenlétét, valamint palesztin foglyokat szabadon enged. Cserébe a Hamásznak fel kellett volna hagynia az október 7-én elrabolt túszok fogva tartásával.

A Hamász azonban visszautasította az ajánlatot, mivel úgy vélték, hogy az nem oldja meg az izraeli támadások kérdését, és nem vezet a tartós békéhez. Izrael részéről is voltak fenntartások a tervvel kapcsolatban, mivel úgy érezték, hogy az túlságosan kedvező a Hamász számára, de a jelenlegi helyzetben valószínűleg elfogadták volna.

A tárgyalások azonban nem zárultak le véglegesen, a Hamász továbbra is keresi a lehetőséget saját béketervezetének előterjesztésére és megállapodásra jutására az ellenséges felekkel.