Izrael légicsapást mért Libanon keleti részére és veszteségeket szenvedett Gázában

Izrael légicsapást hajtott végre Libanon keleti részén kora vasárnap, a Hezbollah infrastrukturális helyszíneit célzó támadással válaszolva egy lelőtt izraeli drón esetére, miközben Gázában négy izraeli katona esett el szombat este.

A támadásra azután került sor, hogy a Hezbollah fegyveres csoport lelőtt egy izraeli drónt az ország felett. Az izraeli hadsereg szerint a válaszcsapás során vadászgépek egy katonai komplexumot és három további infrastrukturális helyszínt értek el a keleti Baalbek városában. Az akció oka egy "pilóta nélküli légi jármű" lelövése volt, amelyet a Hezbollah az izraeli gyártmányú Hermes 900-as drónként azonosított.

Biztonsági források szerint az izraeli csapások egyik célpontja egy Hezbollah kiképzőtábor volt Dzsanta faluban, ami Szíria határánál található, valamint Szafri városa Baalbek közelében.

A konfliktus elmélyülése óta jelentős az emberi veszteség: Izraeli erők 270 Hezbollah katonát és körülbelül 50 civilt öltek meg. Emellett a feszültségek következtében Libanon déli részén mintegy 90 ezer embert, míg Izrael északi részéről több mint 96 000 embert kényszerültek evakuálni.

A nemzetközi közösség, köztük az Egyesült Államok és más szövetségesek, igyekeznek elősegíteni egy tűzszünet létrejöttét Izrael és a Hezbollah között. Azonban a Hezbollah kijelentette, hogy addig nem állítja le a tüzet, amíg Gázában nem jön létre tűzszünet. Az izraeli kormány szintén a gázai tűzszünethez köti a lehetséges megállapodást.

Ezzel párhuzamosan, a Gázai övezetben szombat este elesett négy izraeli katona, amikor az iszlamista Hamász gerillái egy alagútból előbújtak és rajtuk ütöttek. Két katona vasárnap reggel súlyosan megsebesült, amikor páncéltörő rakéta találta el tankjukat.

Az október 7-én, a Hamász terrortámadásával kezdődött háborúban eddig hatszáznégy izraeli katona vesztette életét, közülük kétszázhatvanan a gázai szárazföldi harcokban estek el. A háborúban mintegy háromszázezer tartalékos katonát hívtak be, akiknek körülbelül tizenhét százaléka nő.

A Gázai övezetben zajló háború hat hónapja alatt az IDF adatai szerint több mint tizenkétezer iszlamista fegyverest öltek meg, köztük öten tábornoki rangot viseltek a Hamász haderejében.

Az IDF bejelentette három, az övezet déli részén, Hán-Junisz közelében fekvő gázai alagút megsemmisítését, melyek egyike áthaladt Izrael területére. Ezeket a járatokat már korábban, az október 7-i támadás előtt felfedezték, s azóta megfigyelték.

Szombat este Tel-Aviv központjában több mint százezres tömegtüntetés volt, melyen azonnali túszügyletet és az előrehozott választások azonnali kiírását követelték. Egy, a tiltakozást ellenző férfi gépkocsijával a tüntetők közé hajtott, öten megsebesültek, egyikük közepesen-súlyosan.

Országszerte több tucat helyen tüntettek Izraelben szombat este, fél évvel a háború kitörése után, a tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokért, és a jelenlegi kormány menesztéséért, előrehozott választásokért.