Több ezer embrió pusztult el egy gázai klinikán izraeli támadás következtében

Gáza legnagyobb termékenységi központjában, az Al Basma Központban egy izraeli támadás eredményeként több mint négyezer embrió semmisült meg.

Tavaly decemberben egy izraeli gránát csapódott be a klinikába, ami a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó intézmény legnagyobbika volt a területen. A robbanás következtében a megtermékenyített petesejteket tároló folyékony nitrogént tartalmazó tartályok sérültek meg, ami a tartályokban tárolt több mint 4000 embrió, valamint 1000 spermiumminta és még meg nem termékenyített petesejt elpusztulásához vezetett.

A károsodott tartályokban lévő embriók számos meddő palesztin pár számára jelentették az utolsó reményt a szülővé válásra.

Bahaeldeen Ghalayini, a klinika alapítója és vezetője, aki Cambridge-ben szerezte szakmai végzettségét, mély megrendültségét fejezte ki az esemény kapcsán. Hangsúlyozta, hogy az érintett párok jelentős része számára, akik már nem képesek spermiumot vagy petesejtet termelni, ez volt az utolsó lehetőségük a szaporodásra.

A tragédia nemcsak a jelen, hanem a múlt és a jövő generációit is érinti, hiszen az embriók és a sejtek a szülők számára nem csupán biológiai anyagot, hanem a családalapítás reményét is képviselték.

Képünk illusztráció: ivarsejtekkel, embriókkal teli tartályok.