Menekülnek a palesztinok Gázából

Több mint 64 ezer, második útlevéllel is rendelkező palesztin hagyta el a Gázai övezetet a harcok kirobbanása óta.

Az ENSZ adatai szerint ez csupán egy töredéke annak a tömegnek, amely otthonát kényszerült elhagyni a harcok miatt a Gázai övezetben. A térség lakosságának több mint 80 százaléka, közel 1,9 millió ember szembesült ezzel a helyzettel.

A második útlevéllel rendelkező palesztinok és a külföldiek számára tavaly november elején nyílt meg először a lehetőség, hogy elhagyják a Gázai övezetet, miután Izrael október 7-i terrortámadásra reagálva blokád alá vonta a területet.

Egyesek akár 10 ezer dollárt is hajlandóak fizetni úgynevezett közvetítőknek, hogy segítségükkel a rafahi határátkelőn keresztül Egyiptomba menekülhessenek a harcok, a fedélnélküliség és az éhínség elől. Ezt a határt Egyiptom és Izrael szigorúan ellenőrzi.

Rijád Manszúr, a palesztin ENSZ-nagykövet szerint a palesztinoknak három lehetőségük maradt a háború közepette: a halál, a kivándorlás vagy a behódolás.

Joe Biden amerikai elnök nemrég arról beszélt, hogy Izrael nem tesz eleget a térségben dolgozó segélymunkások védelmében, egyúttal gyors vizsgálatot követelt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) gázai dróntámadása ügyében, amelyben a World Central Kitchen (WCK) jótékonysági szervezet hét munkatársa vesztette életét.