Meghalt a csecsemő, akit haldokló anyja méhéből mentettek ki Gázában

Meghalt az a csecsemő, akit haldokló anyja méhéből mentettek ki egy izraeli légicsapás után Gáza déli részén, a BBC szerint. A baba, Szabrin al-Szakani néven, császármetszéssel jött a világra egy rafahi kórházban vasárnap hajnalban.

A tragikus esemény következtében a csecsemő a tizenhat gyermek közé sorolható, akik a múlt hétvégén légicsapások következtében vesztették életüket Gáza déli részén, az egyiptomi határhoz közel. Az izraeli védelmi erők állítása szerint a támadások során a Hamász harcosainak tartózkodási helyeit és az infrastruktúrát vették célba, bár a bombázások lakóövezeteket is érintettek.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egész délelőtt ágyúzta Rafah városát, miközben azon dolgoznak, hogy kialakítsák a Gázai övezetet kettészelő ütközőzónát, ami a régió nagyjából 16 százalékát teszi ki. Az Al-Dzsazíra riportere szerint az IDF Gáza közepére összpontosít, ahol több menekülttábor is található.

A tavaly októberben kezdődött konfliktus során sokan keresnek menedéket Rafahban, ahol a becslések szerint a 2,3 milliós lakosság több mint fele, vagy akár kétharmada is tartózkodhat. Az izraeli hadsereg a Gázai övezet határánál további tüzérséget és páncélozott harci járműveket helyezhetett el, ami egy esetleges szárazföldi offenzíva előkészületeire utalhat, amelyről Benjamin Netanjahu már régóta beszél.

Al-Szakani anyja a légicsapás idején hét és fél hónapos terhes volt, és a támadás álmában érte őt, férjét és hároméves lányukat. A csecsemő születésekor mindössze másfél kilogrammot nyomott, és az orvosok szerint súlyos légzési nehézségei voltak a koraszülöttség miatt.

A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint a gázai-izraeli konfliktusban eddig közel harmincötezer ember vesztette életét palesztin területen, a sérültek száma pedig legalább hetvenhatezer. A minisztérium szerint a romok között még számos holttest lehet, és a legtöbb áldozat nő vagy gyermek. Az izraeli támadások miatt 37 millió tonna törmelék borítja a Gázai övezetet, amelynek eltakarítása 100 teherautóval legalább 14 évbe kerül majd, mert tele lehet fel nem robbant bombákkal.

Kormányellenes tüntetők vonultak Benny Gantz védelmi miniszter otthonához, ahol a lemondását követelték, valamint azt, hogy a kormány egyezzen meg a Hamásszal az október 7-én elrabolt túszok szabadon bocsátásáról. Két tüntetőt a rendőrség letartóztatott. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok egyetemein zajló tiltakozások a demokrácia része, de kritizálta a demonstrálókat, amiért nem ítélték el a Hamász október 7-i terrortámadását. Ettől függetlenül az országa egyik erősségének tartja, hogy az emberek szabadon hangot adhatnak a véleményüknek. Eközben a tüntetéseket több egyetemen is rendőrök oszlatták fel – volt, ahol sokkolókkal, lovas rendőrök bevetésével és vegyi módszerekkel –, és többeket letartóztattak, köztük tanárokat is.