A La Manche-alagút üzemeltetője szerint nem lassulhat a forgalom

Az Európai Unió új utazási rendszerének októberi bevezetése nem vezethet hosszú várakozási időkhöz a La Manche-alagútnál, hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az Európai Unió új, belső utazási rendszere többszöri halasztás után várhatóan októberben lép életbe. A rendszer bevezetésével kapcsolatos aggodalmak között szerepel, hogy a Csalagúton keresztül történő tranzit jelentősen lassulhat, mivel a be- és kiáramló briteknek biometrikus azonosítást kell majd használniuk, amely felváltja a jelenlegi kézi útlevél-ellenőrzést.

Yann Leriche, az alagutat üzemeltető vállalat vezérigazgatója a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a beléptető termináloknál nem alakulhatnak ki hosszú várakozási sorok. Leriche szerint az ujjlenyomat- és arcleolvasásos azonosítás miatt a menetidő öt-hét perccel hosszabbodhat meg, de az extra sávok és a technológia segítségével a folyamat gördülékenyen fog zajlani.

Az új beléptető rendszer, az EES előírja, hogy az unión kívüli országok állampolgárainak, így a briteknek is, regisztrálniuk kell biometrikus adataikat. A tervek szerint a regisztráció egy részét otthon, egy mobilapplikáción keresztül is el lehet majd végezni, azonban ez az októberi indulásra még nem lesz kész.

A Csatorna-alagutat, amelyet 30 évvel ezelőtt adtak át, és amely majdnem csődbe ment, ma már nyereségesen üzemeltetik, így a közlekedési szolgáltatások is megmaradtak. Az alagúton kívül az Eurostar vonatok is közlekednek, amelyek üzemeltetője a járatok számának bővítését tervezi az új beléptetési rendszer bevezetésével.