A Tisza Párt jelöltjei felboríthatják a budapesti önkormányzati választásokat

A Tisza Párt négy kerületben indít polgármesterjelöltet a június 9-i önkormányzati választásokon Budapesten, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik a hivatalban lévő polgármesterek újraválasztását és a Fidesz pozícióit is erősíthetik.

A Tisza Párt jelöltjei két ellenzéki (XI. és XVIII.) és két fideszes vezetésű (X. és XVII.) kerületben indulnak, és a 2019-es választási eredmények alapján már néhány ezer szavazat is döntő lehet. A jelöltek közül néhányan kevéssé ismertek, és kérdéses, hogy képesek lesznek-e elegendő szavazatot szerezni. A X. kerületben D. Kovács Róbert fideszes polgármesternek idén négy kihívója lesz, köztük a Tisza Párt jelöltje, Barna Judit, aki korábban kulturális programszervezőként dolgozott. Barna egy hónappal ezelőtt még kritikusan nyilatkozott Magyar Péterről, de később pozitív véleményt formált róla. A DK-s Molnár Csaba szerint Barna Judit korábban a Fideszhez köthető volt, és a 444 információi szerint korábban a Fidelitas tagja volt. A XI. kerületben a Tisza Párt Orbán Árpádot indítja, aki pénzügyi és marketing területen szerzett tapasztalatokkal rendelkezik. A XVII. kerületben Dálnoki Áron a Tisza jelöltje, aki a kerület költségvetését és infrastruktúráját kritizálja. A XVIII. kerületben Balogh Balázs indul a Tisza színeiben, aki korábban a filmes szektorban dolgozott. A kerületben a DK-s Szaniszló Sándor polgármesternek több kihívója is lesz, és a helyi LMP is saját jelöltet indít. A Tisza Párt a VII. kerületben is indított volna jelöltet, de végül visszaléptek Lajos Béla mögül.

A közvélemény-kutatások szerint a Tisza Párt jelöltjei elsősorban az ellenzéki szavazókat vonzzák el. A Republikon és a Závecz szerint elsősorban a Kutyapártnak és a Momentumnak fájhat Magyar Péter megjelenése. Az Iránytű Intézet szerint Magyar Péterék jelenlegi szavazóinak fele (53 százaléka) volt az ellenzéki összefogás szavazója, 13-14 százalékuk a Fideszre szavazott, 3, illetve 4 százalékuk a Mi Hazánkra és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra. A Medián szerint a Tisza Párt a választani tudó biztos szavazók körében 24 százalékon áll, míg az indulásuk ellen hangosan tiltakozó Demokratikus Koalíció (DK) 9 százalékon, de a Kutyapárt és Momentum is csak 6, illetve 5 százalékot érne el. A Fidesz támogatottságát ez a kutatás 46 százalékra méri.

A Fővárosi Közgyűlésben a Tisza Párt bejutása jelentősen megváltoztathatja a politikai erőviszonyokat. A Tisza Párt a négy jelöltjével túlteljesíti a listaállítás feltételeit, és a magát harmadik erőnek nevező párt két-két jelöltet állít ellenzéki és kormánypárti kerületekben. Magyar Péter a DK-t gyakran „kék Fideszként” emlegeti, de a jelöltek pártállása nem befolyásolta a jelölésüket. A Fidesznek a Tisza Párt megjelenése előnyös lehet, mivel a párt jelöltjei elsősorban az ellenzéki szavazókat csábítják el.