2000 éves papirusz titkai feltárva: Plató sírjának helye

Mesterséges intelligencia segítségével sikerült leolvasni egy tintával írt szöveget egy bontatlan ókori tekercsen, amely információkat tartalmaz Platón sírhelyéről és utolsó éjszakájáról – számolt be a Gizmodo.

Az ókori görög filozófus, Platón, aki Arisztotelész mestere és Szókratész tanítványa volt, körülbelül 2400 évvel ezelőtt, 80 éves korában hunyt el. Korábban már ismert volt, hogy sírja az általa alapított athéni Akadémia területén található, de a pontos helyszín nem volt ismert. Az Akadémia romjai ma Athéntól 3 kilométerre helyezkednek el, és Sulla római hadvezér pusztította el 300 évvel Platón halála után.

A kutatók egy Pompeji közelében talált papirusz segítségével jutottak közelebb a sír pontos helyének meghatározásához. A Vezúv vulkán kitörése következtében Pompeji városa és lakói a föld alá kerültek, így egy dokumentumokkal teli villa is a hamu alá temetődött, megőrizve ezzel a benne rejlő tudást. Ebben a villában bukkantak rá a helyi költő és filozófus által írt papiruszra, amely szerint Platón egy magánkertben, a múzsák szentélye közelében lett eltemetve az Akadémia falain belül.

A papirusz emellett beszámol Platón utolsó éjszakájáról is, amikor a filozófus magas lázzal küzdött, és zavarta a zene, amit játszottak neki. Egy trák zenész fuvolajátéka nem nyerte el Platón tetszését, aki azt mondta a zenésznek, hogy „gyér a ritmusérzéke”.

A kutatás során alkalmazott technológia is figyelemre méltó volt. A tekercsek korukból adódóan nem bonthatók ki anélkül, hogy megsemmisülnének. Egy korábbi esetben 40 ezer dolláros jutalmat kapott egy kutató, aki ki tudta nyerni a „bíbor” szót egy bontatlan dokumentumból. 2015-ben a Kentucky egyetemen röntgentomográfiát és számítógépes látást alkalmazó mesterséges intelligenciát használtak egy zárt Holt-tengeri tekercs adatinak kinyerésére. A herculaneumi tekercseknél, amelyek Pompeji szomszédságában találhatók, szintén mesterséges intelligenciát és neurális hálózatokat használtak a kutatók annak megállapítására, hogy hol található a tinta a zárt papiruszokon.