A köztévé kínai keményvonalas propagandaműsorok sugárzásáról kötött megállapodást

A Magyar Televízió és a Kínai Kommunista Párt propagandaosztályának vezetője, Sen Haj-Hsziung közötti együttműködés keretében kínai dokumentumfilmek kerülnek a magyar képernyőkre. A megállapodás értelmében a Xi Jinping gondolatai klasszikus idézetekkel idegen nyelvű verziói című műsor már elérhető az ATV Spirit csatornán.

Múlt héten Budapesten Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, akinek a hírek hamisításával kapcsolatosan is voltak már botrányai, és Sen Haj-Hsziung, a China Media Group (CMG) elnöke közös színpadon álltak, és együttműködési megállapodást írtak alá. A két médiumóriás már tavaly óta dolgozik együtt, de a kínai elnök, Hszi Csin-ping idei látogatása alkalmával döntöttek a kínai dokumentumfilmek magyarországi sugárzásáról. A műsorok pontos tartalmáról a közlemény nem adott részletes tájékoztatást, de a pr-fotón látható feliratból kiderült, hogy a Xi Jinping gondolatai klasszikus idézetekkel idegen nyelvű verziói kerül majd képernyőre.

Az ATV Spirit csatornán május 11-én már le is ment a műsor, ami érdekes, mivel ez a csatorna nem az MTVA alá tartozik. A műsor nem egy hagyományos dokumentumfilm, hanem inkább egy valós magazinműsornak álcázott propagandaműsor, amely a Kínai Kommunista Pártot népszerűsíti.

A hétperces adás a dél-kínai vízszállító beruházásra koncentrál, amely Pekinget látja el ivóvízzel. A projektet dicsőítik, kérdéseket azonban nem tesznek fel a költségekről vagy a környezeti hatásokról. A műsorban Patrick Nijs, a volt belga nagykövet is szerepel, aki a beruházás előnyeit ecseteli, és aki korábban már szerepelt egy propagandafilmben, ahol arról beszélt, hogy a padlizsánjai elszáradtak a szárazságban, de ő mégis boldog.

A műsor kitér a migráció témájára is, amely a vízszállító rendszer miatt szükségessé vált több mint 360 ezer ember kitelepítését említi, de a riport szerint mindenki jobban él az új helyen. A műsor végén Hszi Csin-ping idézetével zárul, amely a Kínai Kommunista Párt egységét és erősségét hangsúlyozza.

A műsor a Youtube-on is elérhető, ahol további részeket is megtekinthetnek az érdeklődők, bár a magyar televíziós változatból hiányzó egyperces részletben külföldiek beszélnek arról, hogy Kínában milyen az élet és mik a fő elvek. A következő rész május 18-án, szombaton 8:45-kor kerül adásba az ATV Spirit műsorán.