A Media1 írta meg, hogy szombaton elérhetetlenné vált a PestiSrácok című Fidesz-közeli internetes lap Facebook-oldala. Alapesetben akkor szokott ez történni, ha egy oldal súlyosan megsérti a Facebook közösségi alapelveit, de az még nem derült ki, hogy most konkrétan mi verte ki a Facebookot működtető Metánál a biztosítékot. 

A kormánypropaganda mellett a PS rendszeresen közöl álhíreket és lejárató cikkeket is, ezek miatt nagy mennyiségben vesztettek bírósági pereket az elmúlt években, ráadásul az ítéletek végrehajtását olykor megpróbálták szabotálni. A PestiSrácoktól nem idegen az orosz propaganda terjesztése sem, és náluk publikál az a Trombitás Kristóf is, akiről korábban náci karlendítős fotó került elő.

A PestiSrácok nem először kerül tiltásba a különböző közösségi platformokon. Idén márciusban a Google a PS YouTube-csatornáját is letiltotta, mivel a PestiSrácok a közösségi alapelveket megkerülve regisztrált újra a platformra azután, hogy a PS egy korábbi profiljában kiskorúak szexuális kizsákmányolását ábrázoló videót, azaz pedofiltartalmat talált a rendszer algoritmusa, ezért örökös tiltást kaptak. Mint kiderült, a YouTube rendszerét kicselezve egy új profilt hoztak létre. Utóbb Huth Gergely főszerkesztő a pedofilvideót azzal magyarázta, hogy azt egy állítólagos későbbi oknyomozó riportjuk miatt csupán egymásnak küldték. A Google azonban nem kegyelmezett a pedofil tartalom tárolása miatt. A PestiSrácok idén tavasszal tüntetést is szervezett a YouTube ellen, és "kibersztálinizmust" emlegett. Később egyik munkatársuk azonban egy videóban beismerte Márki-Zay Péternek, hogy nem lehettek volna jelen a felületen.

A PestiSrácok egyébként nem csak a közösségi médiában került korábban tiltásba: egyik munkatársuk nem léphet be Ukrajnába. A Media1 a mostani ügyben megkereste Huth Gergely főszerkesztőt és a Facebook sajtóirodáját is, de választ egyelőre még nem kaptak.

Fotó: Facebook