A holodomor ukrán szó, magyarra fordítva éhínséget jelent. A 90 éve történt esemény még a most zajló háborút beleszámítva is az ukrán nép történetének legnagyobb katasztrófája: közvetlen halálos áldozatainak számát 3 és 8 millió közé teszik. Fő okozója nem természeti katasztrófa volt, hanem a kommunista diktátor, Sztálin 1928 és 1932 között megvalósított első ötéves terve. 

Mint ahogy ma is Ukrajna látja el a fél világot gabonával, akkoriban is a Szovjetunió éléskamrájának számított. Vagyis elvben bőséggel lett volna ennivaló, csakhogy a hatóságok minden falatnyit begyűjtöttek állig felfegyverzett martalócok felügyelete mellett. Minden parasztot, aki ellenállt, deportáltak, ami több fegyveres felkeléshez vezetett. Emiatt a szovjet rezsim semmilyen élelmiszert nem juttatott vissza az ukránoknak. 

Az éhezés olyan brutális mértékű volt, hogy az emberek bármit megettek: 

Kukoricacsutkát, köleshéjat, szalmát, füveket, rothadt dinnyét, céklát, krumplihéjat, akáchüvelyt, és emellett macska, kutya, döglött ló fogyasztásáról is tudomásunk van

 állt az egyik titkos jelentésben, de 28 emberevési esetet is jelentettek, ami nyilván csak a jéghegy csúcsa volt.

Az ukrán elnök az éhínség emléknapján fontosnak nevezte, hogy az orosz dominanciájú Szovjetunió által elkövetett népirtásként emlékezzenek meg az akkor történtekről.

Megpróbáltak kiirtani, legázolni, kínozni bennünket. El akarták kendőzni a valóságot előlünk, és örökre agyonhallgatni a rettenetes bűntetteket. Kudarcot vallottak

– jelentette ki beszédében Volodimir Zelenszkij, aki a tömeges kiéheztetést Oroszország Ukrajna elleni jelenlegi inváziójához hasonlította, amelynek során közszolgáltatási és gabonaexporthoz használt létesítményeket támadnak.

Ez egy olyan folyamat, amelyben a totalitárius szovjet politika és a jelenlegi orosz politika irányvonala egybevág. A sátánt nem állították meg. Nem lakolt meg. De most mi fogjuk megállítani

– fogalmazott az ukrán államfő, aki szerint Moszkva akkori és mostani célja is ugyanaz: megtagadni az ukrán nép létjogosultságát. 

Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk