A szerda este kiadott Magyar Közlönyben megjelent a nyáron már társadalmi egyeztetésre bocsátott, Pintér Sándor által jegyzett rendelet „a háziorvosi körzetek ellátásának biztosításával kapcsolatos feladatokról és egészségügyi alapellátások körzetei kialakításának eljárásrendjéről".

Az mfor.hu szerint a rendeletből kiderül, hogy a háziorvosi praxisok felügyeletét ellátó praxiskezelő új háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetet (a továbbiakban együtt: alapellátási körzet) hozhat létre, az alapellátási körzet határait módosíthatja, alapellátási körzetet szüntethet meg.

Ehhez először is meg fogják vizsgálni a mostani körzetek működését, elsősorban azt, hogy hol vannak tartósan betöltetlen praxisok, illetve hogy a körzetek megfelelnek-e a jogszabályi feltételeknek, és hogy az önkormányzatok gondoskodtak-e a betöltetlen praxisok esetén helyettesítésről, és azt milyen feltételekkel látja el valaki. Ha probléma van, akkor a praxiskezelő „egészségügyi alapellátási körzetek átalakítása iránti eljárást folytat le", amelyben

figyelembe veszik például az adott körzet és település lakosságának változását, illetve az önkormányzatok javaslatát is, valamint „törekednek arra, hogy az a meglévő, praxisjoggal rendelkező orvos által ellátott alapellátási körzetet hátrányosan ne érintsen".

A rendelet szombaton lép hatályba, a praxiskezelőnek pedig 2027. december 31-ig ad időt a arra, hogy kialakítsa a megfelelő alapellátási körzethatárokat, azaz újrarajzolja háziorvosi körzetek határait, feltételezhetően számos, tartósan betöltetlen praxist megszüntetve.

A probléma nem új keletű. Az évek óta húzódó kérdésre még augusztusban nyilaktozott úgy az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, hogy hozzá kell nyúlni a háziorvosi körzetekhez, de először a betöltetlenekhez. Az Inforádióban Békássy Szabolcs akkor azt mondta: 

A körzethatárok módosításával kapcsolatos igény már régóta megfogalmazódott a szakmai körökben is, úgyhogy mindenféleképpen indokoltnak tartjuk, hogy a tartósan betöltetlen körzetek helyzetét valamilyen módon kezeljük.

A betöltetlen körzetek száma évről évre egyre növekszik: mára már több mint 730 körzet ilyen. Ennek oka csak részben a valós humánerőforrás-hiány, a betöltetlen körzetek másik felében a körzetstruktúrával kapcsolatos problémák állnak. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta – mióta a háziorvosi körzeteket privatizálták – a körzethatárokhoz nem lehetett hozzányúlni.

Egészen eddig, ami elől most eltüntek az akadályok. 

Fotó: balatonszentgyorgy.hu