2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Magyar filmek nyertek fődíjat három külföldi fesztiválon

Wolfy | 2023. november 22. - 15:00
Magyar filmek nyertek fődíjat három külföldi fesztiválon

A legjobbak lettek a mezőnyben.

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje a marokkói Szale városában megrendezett szemle, míg Császi Ádám Háromezer számozott darab című alkotása a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíját nyerte el a hétvégén. Gauder Áron Kojot négy lelke című animációja a portugáliai Espinhoban, a Cinanimán lett a legjobb és a bolognai Future Filmfesztiválon is díjazták.

 
A marokkói Szale városában megrendezett filmfesztivál nemzetközi zsűrije a fődíjjal jutalmazott Hat hét "formai és technikai magabiztosságát, művészi kivitelezését és mély emberségét" méltatta.
Eleven elbeszélőmódjával és eredeti forgatókönyvével a nézőket előítéleteik újragondolására készteti
- szólt a zsűri értékelése.
Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró Hat hét című drámája az önkéntes örökbefogadás témáját dolgozza fel.

Császi Ádámnak, a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíjával jutalmazott, Háromezer számozott darab című fekete komédiája a zsűri méltatása szerint, különleges szereplőgárdával készült alkotás, amely egy nehéz sorsú fiatal romákból álló színházi társulat szürreális utazását mutatja be, olyan kérdéseket feszegetve, hogy

lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni, vagy szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete. 
Portugália nagyszabású animációs fesztiválján, az Espinhoban immár 23. alkalommal megrendezett Cinanimán Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje nyerte el a fődíjat, míg Bolognából a Future Filmfesztivál Green Future díját vihette haza a hétvégén. A film az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. 

 
A Cinanima fesztiválon a legfiatalabb magyar filmesek munkáit is méltatták: Hegyi Olivér A szív kertje címmel készült munkája a legjobb animációs rövidfilm díját nyerte el, Tóth Lili Pipás című filmjét pedig elismerő oklevéllel jutalmazták.