A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) közleménye hangsúlyozza, hogy nem hagyják magukat megfélemlíteni: továbbra is küzdeni fognak az oktatásban dolgozók jogaiért és az oktatás reformjáért! 

Bejelentették azt is, miután a kormány évek óta nem oldja meg az ország jövőjét, versenyképességét alapvetően meghatározó oktatás egyre növekvő problémáit, a PSZ (a sztrájkbizottság másik szakszervezetével, a PDSZ-szel közösen) megújítja sztrájkköveteléseit és újabb tárgyalási fordulót kezdeményez a kormánnyal a köznevelés ügyeiben:
  1. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza!
  2. Azonnali, 50 százalékos béremelést minden köznevelésben dolgozó számára! 
  3. A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő 22 óra legyen!
  4. 5 elemű bérrendszert vezessenek be!
  5. Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert!
  6. Minden, gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek!
  7. Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket!
  8. A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot!
  9. Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket. A: Töröljék el a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat B: Vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket!
  10. Legyen egységes Oktatási Minisztérium!

Közleményében a PSZ megerősíti, a Kulturális és Innovációs Minisztériummal folytatandó szakmai-érdekvédelmi tárgyalásokon a szakszervezet kiáll a szakképzési törvény módosításának szükségessége mellett. Szorgalmazza például az éves munkaidőkeret, a havi 16 órás ingyenes helyettesítés eltörlését, a túlórák havonkénti kifizetését. A PSZ a szakképzés oktatóinak és egyéb dolgozóinak azonnali, minimum 50 százalékos béremelést tart indokoltnak. Javasolja, hogy az évenkénti béremelés kövesse a garantált bérminimum növekményét, de legalább az infláció mértékét.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kormány és a parlament a szakszervezeti tagdíjak levonásának jövő évi megváltoztatásával a dolgozók jogaiért küzdő érdekképviseletek tudatos meggyengítésére törekszik. Hozzáteszik, a PSZ felkészül az új helyzetre is: 2024 februárjában elindítja az alapszervezeti titkárok képzését, megkezdi a dolgozók jogi ismereteinek szélesítését, egy modern, tudatos, szolidáris közösség alapjainak lerakását. Emellett a Pedagógusok Szakszervezete kampányt indít a taglétszáma növelésének érdekében is. 

A PSZ továbbra is azt vallja, hogy nemcsak az oktatásban dolgozók jogaiért kell küzdenie, hanem azért is, hogy mielőbb megkezdődjön az oktatás átfogó reformjának előkészítése, amely az egész társadalom érdekeit szolgálja. Emlékeztetnek rá, hogy a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezésére 1991-ben nyilvánították november 22-ét a magyar közoktatás napjává.

Mint írják, akkor is az volt a cél, hogy nagyobb figyelmet kapjon a közoktatás stratégiai jelentősége, és olyan döntések szülessenek, amelyekben nem szorulnak háttérbe a szakmai szempontok, a tanulók, a szülők, az oktatásban dolgozók érdekei. Ehhez a munkához keresi partnereit és szövetségeseit a Pedagógusok Szakszervezete!

Totyik Tamással, a PSZ elnökével készített interjúnk megtekinthető a frisshirek.hu YouTube-csatornáján is: 

Fotó: Facebook