A nevében és tartalmában is elég szürreális szuverenitásvédelmi törvényjavaslatról már írtunk, miután kedd este a Fidesz benyújtotta a parlamentnek. Ahogyan az várható volt, az ellenzéki pártoknál kiverte a biztosítékot. 

Legelőször az LMP szólalt meg, amelynek alapvető problémája az, hogy más a felfogásuk arról, mit jelent egy ország szuverenitása, mint amit a kormány gondol erről - írja a 444.

A benyújtott javaslat semmi másról nem szól, mint hogy a politikai elit hatalmát védje és azt a jövőre nézve bebiztosítsa

- vélekedett Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke, aki aggodalmát fejezte ki a felállítandó Szuverenitásvédelmi Hatósággal kapcsolatban is, amely szerinte „politikai testület lesz, politikai célokra fogják használni”. Ezért a pártja nem tudja elfogadni és nem is fogja támogatni ezt a javaslatot - jelentette ki. Azzal az LMP is egyetért, hogy külföldi pénzekkel nem szabad egy választást befolyásolni, ugyanakkor szerintük a belföldi kiskapukat is be kellett volna zárni.

A Párbeszéd, az MSZP, a DK és a Momentum viszont közös sajtótájékoztatót tartott.

A Párbeszéd–Zöldek frakcióvezetője leszögezte: az a törvényjavaslat, amelyet tegnap este Kocsis Máté benyújtott, „egy fikarcnyival sem fogja javítani Magyarország biztonságát, amire a kínai és orosz befolyás jelent veszélyt”. 

A valódi biztonsági kockázatot Orbán Viktor és kormánya jelenti
– mondta Szabó Tímea, példaként felhozva, hogy a magyar miniszterelnök azzal a Vlagyimir Putyinnal ápol jó kapcsolatot, akit a Hágai Nemzetközi Bíróság háborús bűnösnek nyilvánított, és a Kínai Kommunista Pártot támogatja 1000 milliárd forinttal azáltal, hogy ide telepítik a kínai akkumulátorgyárakat.

Momentum elnöke „intellektuális torzszüleménynek” nevezte a törvényjavaslatot, amely szerinte kimondottan ellenük készült.

Azért, hogy azokat az ellenzéki politikusokat és civileket megfélemlítse, akik nem értenek egyet az állampárt elképzeléseivel

- fogalmazott Gelencsér Ferenc, aki szerint a mostani javaslat illeszkedik abba a sorba, amelybe a Lex CEU, a Stop Soros és a civiltörvény is tartozott, amelyek ugyanúgy szembementek a jogállamisággal, és amelyek miatt Magyarország ellen az EU kötelezettségszegési eljárást indított. Ha ez a mostani törvény átmegy, ugyanezt vonja majd maga után - tette hozzá.

Az MSZP szerint kormányzás helyett jelenleg propagandacélokra használja a kabinet a törvénykezést, ez a tervezett Szuverenitásvédelmi Hatóság pedig „egy semmire nem jó valami”.

Értelme nem sok, de a politikai aljasság rekordjára tör

- jelentette ki Gurmai Zita. 

A szocialista politikus szavaira rímelt a DK frakcióvezető-helyettesének kijelentése, miszerint a szuverenitásvédelmi törvény „csak megvetésre és elutasításra érdemes”.

Nem a Nyugat, hanem Orbán Viktor kormánya veszélyezteti a szuverenitásunkat

– hangoztatta Arató Gergely. Kiemelte, hogy míg a magyar nép saját akaratából döntött a NATO- és az EU-csatlakozásról is, addig soha senki nem adott felhatalmazást arra Orbán Viktornak, „hogy Putyin kanapéján feszengve szolgáltassa ki Magyarországot az orosz érdekeknek”.

A négy ellenzéki párt a jövő héten benyújt egy saját szuverenitásvédelmi csomagot, amely ígéretük szerint „valóban növeli Magyarország biztonságát, és megállítja a külföldi érdekeknek való kiárusítását”.

Fotó: MTI/Kovács Tamás