2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 4o - 6o
Az ország 19 megyéjében

50 túsz szabadon engedéséért négynapos fegyverszünet lesz a Gázai övezetben

frisshirek.hu | 2023. november 22. - 06:30
50 túsz szabadon engedéséért négynapos fegyverszünet lesz a Gázai övezetben

Izrael abba is belement, hogy 150 palesztin fogvatartottat, többnyire nőket és fiatalkorúakat, kiengedjenek a börtöneikből, hogy visszatérhessenek jellemzően ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi otthonaikba.

Az izraeli kormány szerdán jóváhagyott egy olyan megállapodást, amely a Hamász 50 túszának szabadon bocsátását biztosítja palesztin foglyokért cserébe, valamint fegyverszünetet a Gázai övezetben, ami a hetek óta tartó háború után az enyhülés első kézzelfogható jele.

A kormány jóváhagyta a megállapodás első szakaszának nagy vonalakban megfogalmazott tervezetét, amelynek értelmében legalább 50 elrabolt embert – nőket és gyerekeket – szabadon engednek és négy napra a harcokban szünet lesz

– derült ki az AFP francia hírügynökséghez eljuttatott héber nyelvű kormányzati közleményből.

A túszok kiszabadításáról szóló megállapodás „a helyes döntés” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedd este, a kabinet ülésének kezdete előtt, amely szerda kora reggel már engedélyezte a megállapodást.

Mintegy 240 embert raboltak el a Gázai övezetet uraló iszlamista mozgalom október 7-i, Izrael elleni véres támadása során.

Iszmáil Háníje, a Hamász egyik legfőbb vezetője előrehaladásról számolt be a tárgyalásokon, üdvözölte a „humanitárius fegyverszüneti” megállapodást, leszögezve, hogy „e megállapodás rendelkezéseit az ellenállás víziójával összhangban fogalmazták meg”. „Közeledünk egy háromoldalú megállapodás megkötéséhez” – mondta korábban a Katarban száműzetésben élő Hamász vezető. Ugyanis a tűzszünetről és a túszok elengedéséről az USA, Izrael és a Hamász között zajlottak a tárgyalások, Katar közvetítésével.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint a megállapodás ebben az első szakaszban 50 túsz szabadon bocsátásáról rendelkezik, cserébe 150 izraeli palesztin fogoly szabadon bocsátásáért.

Ezen utóbbiak nők, illetve fiatalkorúak és Izrael azt is engedélyezte, hogy a szabadult foglyok visszatérhessenek jellemzően ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi otthonaikba.

Megállapodás született arról is, hogy a Hamász a túszait 12-13 fős csoportokban fogja szabadon engedni, minden nap egy csoport fog szabadulni és a tűzszünet a megállapodáson felüli, minden további tízes csoport elengedésével egy nappal meghosszabbítható. Az egyezmény az elkövetkezendő 24 órán belül lép hatályba.

E szakasz végén Izrael továbbra is arra a célkitűzésére összpontosít, hogy "felszámolja" a Hamászt, és ösztönözze a palesztin iszlamista mozgalom által fogva tartott többi túsz szabadon bocsátását – közölte az izraeli kormány.

Az izraeli kormány, az izraeli hadsereg és a biztonsági erők folytatják a háborút, hogy visszahozzák az összes elraboltat, felszámolják a Hamászt és biztosítják, hogy Gázából többé ne fenyegesse Izrael államot semmilyen fenyegetés

– írták a közleményben.

Fotó: MTI