Izraeli túszok kiszabadítása Gázából

A Gázai övezetben fogva tartott izraeli túszokat a hét végén sikerült kiszabadítani, akik fizikai megpróbáltatások mellett iszlám agymosásról és érzelmi bántalmazásról számoltak be.

Az izraeli hadsereg szombaton négy túszt, egy nőt és három férfit szabadított ki a Gázai övezetben. Az izraeli túszokat, akiket a Nova zenei fesztiválról raboltak el október 7-én, iszlamista terroristák kényszerítették a Korán olvasására és az iszlám szabályainak tanulmányozására a fogvatartásuk alatt. A túszokat a Nuszeirat menekülttáborban, a piac közelében helyezték el két különböző lakásban, amelyeket az izraeli kommandósok szombaton 11 órakor egyszerre támadtak meg.

Az egyik első emeleti lakásban Noa Argamani női túszt tartották fogva, míg egy másik harmadik emeleti lakásban Almog Meir Zsan, Andrej Kozlov és Slomi Zív férfi túszokat őriztek. Az utóbbi helyszínen tűzharc tört ki, amely során Arnon Zamúra, a kommandósok vezetője súlyosan megsebesült és később életét vesztette.

A férfi túszokat szállító járművet a menekülttábor sikátoraiban támadták meg az alagutakból előbukkanó, páncéltörő rakétákkal felfegyverzett iszlamista fegyveresek. Az izraeli légierő jelentős tűzerővel védte meg őket, aminek következtében palesztin források szerint több mint kilencven palesztin vesztette életét.

Noa Argamani, a 25 éves női túszt korábban két másik tússzal együtt őrizték egy lakásban, akiket egy becsapódó izraeli rakéta ölt meg. Argamani a fogvatartás nyolc hónapját több gázai lakásban töltötte, ritkán engedték zuhanyozni, és néha arab nőnek öltöztetve kimehetett az utcára levegőzni.

Andrej Kozlov, aki két éve költözött Izraelbe Oroszországból, a Nova fesztiválon biztonsági őrként dolgozott. A fogvatartás alatt társai segítségével javította héber nyelvtudását.

A kiszabadított férfi túszok elmondták, hogy a rabságuk utolsó hónapjaiban egy gázai család vigyázott rájuk fizetségért, miközben a Hamász fegyveresei is őrizték őket. Hetente egyszer zuhanyozhattak, és ételt kielégítő módon kaptak.

A kiszabadítás után a túszokat a tengerparton, az amerikai, humanitárius segélyek szállítására felépített móló közelében várakozó helikopterekkel szállították a Tel-Aviv melletti Siba kórházba. Az izraeli hadsereg szombati hadműveletében a Hamász médiahivatala szerint több mint 200 ember halt meg, és mintegy 400-an megsebesültek.

(Nyitóképünkön a június 8-án kiszabadított izraeli túszok fotói láthatók. Fotó: AFP / Gil Cohen-Magen)