Az EU külügyi biztosa mészárlásnak nevezte az izraeli túszmentő akciót

Több palesztin civilt is megöltek szombaton az izraeli különleges erők négy túsz kiszabadítása közben Gáza középső részén. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője mészárlásnak és vérfürdőnek nevezte a történteket.

Az izraeli erők négy túszt, három férfit és egy nőt mentettek ki al-Nuszeiratból, a Gázai övezet középső részén. A túszokat kórházba szállították orvosi ellenőrzésre. Gázai tisztviselők szerint a mentőakció után 109 palesztin, köztük 23 gyerek és 11 nő holttestét szállították az al-Aksza Mártírok kórházába, ahol több mint 100 sebesültet is kezelnek. További 100 holttestet az al-Awda kórházba szállítottak.

A Hamász egészségügyi hivatala szerint a támadásban legalább 274-en meghaltak és 700-an megsérültek. A gázai hatóságok szerint a Hamász terrortámádását követően tavaly októberben indított háború kezdete óta már 37 084 palesztin halt meg az övezetben és 84 494-en megsebesültek. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője megerősítette, hogy több tucat palesztint öltek meg, de nem tudta megmondani, hogy a „100 alatti” áldozat közül hányan voltak civilek.

A három izraeli férfit al-Nuszeiratban tartották fogva, a kijutásukat heves izraeli bombázások biztosították. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter szerint a különleges erők „bonyolult városi környezetben”, heves tűz alatt hajtották végre a mentőakciót.

Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy a három férfit két, egymástól mintegy 200 méterre lévő lakásban tartották fogva. Az izraeli csapatok fényes nappal egyszerre vonultak be mindkét lakásba, kivonuláskor azonban heves tűz alá kerültek, amire a hadsereg nagy erőkkel válaszolt.

Egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő szerint egy amerikai túszmentő sejt nyújtott tanácsot és támogatást a túszok felkutatásának és kiszabadításának folyamatában, de az amerikai központi parancsnokság ezt cáfolta.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a rajtaütés azt bizonyítja, hogy „Izrael nem adja meg magát a terrorizmusnak”. Az akció nemzetközi visszhangja azonban árnyaltabb, több segélyszervezet és diplomata is felháborodását fejezte ki. Törökország „barbár támadásnak” nevezte a szombati akciót, amelyben Izrael négy, októberben elhurcolt túsz kiszabadításáról számolt be, és úgy vélekedett, hogy Izrael ezzel újabbal szaporította a Gázában elkövetett háborús bűnei számát.

Borrell a Gázából érkező jelentéseket a civilek újabb mészárlásáról megdöbbentőnek nevezte és elítélte az eseményeket. Martin Griffith, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese a nuszeirati menekülttáborban történteket szeizmikus traumának nevezte.

Joe Biden amerikai elnök üdvözölte a négy túsz visszatérését, és hangsúlyozta, hogy folytatódnak az erőfeszítések a háború leállítására és a Gázában fogva tartott személyek hazatérését biztosító megállapodás megkötésére.

Az izraeli erők eddig összesen hét túszt szabadítottak ki, a többségüket egy tavaly novemberi ideiglenes tűzszüneti megállapodás keretében adta át a Hamász Izraelnek. Jelenleg még 120 személy van fogva tartva Gázában, közülük legalább egyharmaduk feltehetően meghalt.