Szerdán Brüsszelbe látogatott Novák Katalin, aki a Liszt Intézetben a közelgő uniós magyar elnökségről egyeztetett. Az eseményre meghívták mind a 21 magyar EP-képviselőt, de csak egy ellenzéki, Ujhelyi István ment el – derül ki a korábbi MSZP-s politikus Facebook posztjából, amelyet a 24.hu szúrt ki. Ujhelyi azt írta a közösségi médiában, hogy neki nem degradált az államelnökkel találkozni, ugyanis Ő a magyarokat képviseli az Unióban. 

Az ellenzéki képviselők közül egyedül én fogadtam el a meghívást - írta Ujhelyi István, folytatva azzal: mert meggyőződésem, hogy ha bárhol képviselhetem Magyarország másik hangját, akkor az a dolgom, hogy megtegyem. Hozzászólásában az EP képviselő elmondta, hogy nem gesztust gyakorolni tett eleget a meghívásnak, hanem a Fidesz világán kívüli határozott álláspontot képviselni. Felhívta az államfő figyelmét arra, hogy az EU-ellenes kormányzati retorika és a jogállamiság hazai megtiprása súlyosan árt a nemzet érdekeinek; neki pedig a nemzet egységét megjelenítő közjogi méltóságként ki kell énekelnie a fideszes kánonból a kormány felelősségét elismerve a források befagyása miatt - tette hozzá a a Liszt Intézetben folytatott tárgyaláson. 

Egyébként és nem különben Novák Katalin maga is nehezményezte, hogy kevesen vettek részt a találkozón. 

Köszönöm azoknak, akik eljöttek, sajnos nem volt teljes a létszám. Nem adom fel azt a törekvésemet, hogy alapvető nemzeti érdekeket egységesen tudjunk képviselni -

posztolta az államelnök. Novák Katalin, a Liszt Intézetben a közelgő uniós magyar elnökségről egyeztetett.