2024.02.25., vasárnap - Géza
Budapest: 9o - 10o
Az ország 19 megyéjében

Elindult Magyarországon a fizetős Facebook

Zimon András | 2023. november 07. - 14:00
Elindult Magyarországon a fizetős Facebook

A közösségi portál választás elé állítja a felhasználókat: ha fizetsz, nem használjuk az adataidat, de ha nem fizetsz, nem ígérünk semmit.

Egyre többen vehették észre, hogy döntést kell hozniuk a Facebook további használatáról. Magyarországra is elért ugyanis a Meta vállalat által korábban már bejelentett fizetős verzió, amely által – természetesen havidíj ellenében – reklámmentesen használhatjuk a jövőben a Facebookot és az Instagramot, ráaádsul Mark Zuckerberg arra is ígéretet tesz, hogy ha fizetünk, nem használja fel adatainkat. Amennyiben viszont a jövőben is az ingyenes verziót használnánk, a közösségi platform továbbra is eláraszt minket hirdetésekkel és kéretlen tartalmakkal, illetve Zuckerberg tovább garázdálkodhat az adatainkkal a világhálón.

Az előfizetés havi 10 euróba (3800 forint) kerül – amennyiben csak böngészőben használjuk a platformot –, ha viszont tableten, okostelefonon görgetnénk Android vagy iOs alkalmazásokban, már 13 eurót (4940 forint) kell fizetnünk.

Zuckerberg ezt azzal magyarázza, hogy az alkalmazásáruházak 30 százalékos adót számolnak fel, ő pedig ezt a felhasználókra hárítja. Az előfizetés 2024. március 1-ig minden, a Fiókközpontban összekötött fiókra vonatkozik, tehát, ha például a Facebook  oldalán keresztül fizetjük ki az említett összeget, akkor a jelzett időpontig a fiókhoz kapcsolat Instagram profil(ok) esetében is megkapjuk a hirdetésmentességet. Jövő év márciusától viszont minden egyes csatolt profilért 6 eurónak megfelelő összeget kell fizetni, ha azon keresztül is hirdetésmentes szolgáltatást szeretnénk. Az okostelefonos alkalmazásokban történő előfizetés díja természetesen ezen extránál is magasabb, profilonként 8 euró.