Szomorú, ha egy országban az egészségügyet egy rendőr irányítja. Az is, ha egy ilyen stratégiai ágazat kérdéseit államtitkári szinten igyekeznek orvosolni. A téma jelenleg nem ér meg itthon egy önálló minisztériumot. A világ fejlettebb régióiban folyamatosan nő a népesség várható élettartalma, nálunk fordítva, épp csökken, írta meg a piac és profit

A születéskor várható élettartam a legkomplexebb mutató a fejlettségről: benne van a gazdaság fejlettsége, az egészségügyé, az életmód, a táplálkozás, az oktatás is, röviden: minden.

Nos, változások 2010 és 2021 között Ausztriában és Magyarországon: míg Ausztria minden részén tovább nőtt ez a várható érték, Magyarországon mindenhol csökkent 2010 óta, kivéve éppen az Ausztriához közeli nyugati határszélt, ott icipici javulás volt, tán nem is véletlenül. Öszességében távolodunk Ausztriától. Még egy érdekesség: míg Magyarországon Budapesten a legmagasabb a születéskor várható élettartam (pl. nyilván itt lehet kapni a jobb, egyáltalán valamilyen, egészségügyi ellátást, ami az időskori kilátásokat nagyban befolyásolja), Ausztriában Bécsben a legalacsonyabb, az osztrák "vidéken" élni egyáltalán nem hátrány, sőt, úgy, mint ahogy a magyar vidéken, évekkel rövidebb élet vár a vidéken megszületőkre a budapestiekhez képest.

Fotó: Z.A