A villanyautó akkumulátorának élettartama és karbantartása

Az új villanyautók magas ára miatt egyre többen fordulnak a használt elektromos járművek felé, azonban fontos tudni, hogy az akkumulátor állapota meghatározó tényező lehet a későbbi költségek szempontjából. A villanyautók akkumulátorai általában tartósak, a gyártók által vállalt garanciaidő, amely többnyire nyolc év vagy 160 ezer kilométer, ezt igazolja. Ha az akkumulátor kapacitása a garanciaidő alatt 70 százalék alá csökken, a gyártók cserélik azt. Azonban a használat módja jelentősen befolyásolja az akkumulátorok élettartamát, és a gyors öregedésre hajlamos típusokat is megkülönböztethetjük.

A hűtési technológia jelentős hatással van az akkumulátorok élettartamára. A léghűtéses rendszerek, mint amilyen a Nissan Leaf vagy a Volkswagen e-Golf esetében található, gyorsabb öregedést eredményezhetnek, míg a folyadékhűtéses rendszerek, mint amilyeneket a prémium kategóriás autókban alkalmaznak, hatékonyabban lassítják az öregedési folyamatot.

A villanyautók akkumulátorainak élettartamát több tényező is befolyásolja, többek között a töltési ciklusok száma, a hőmérséklet, valamint a cellákban végbemenő kémiai és fizikai változások. Az akkumulátorok idővel történő öregedése elkerülhetetlen, de a megfelelő karbantartással és használattal jelentősen lassítható a folyamat.

Az Európai Unió 2024 májusától kötelezővé teszi az új villanyautókban, hogy az akkumulátorok állapotát és várható élettartamát reálisan megjelenítsék, és 2026-ban bevezetik a digitális akkumulátor-útlevelet is. Ezzel párhuzamosan már ma is léteznek szolgáltatások, mint például az Aviloo GmbH által kínált tesztek, amelyek segítségével a tulajdonosok megismerhetik járművük akkumulátorának állapotát.

A villanyautó akkumulátorának megóvása érdekében ajánlott a töltöttségi szintet 20 és 80 százalék között tartani, kerülni az alacsony hőmérsékleten történő gyorstöltést, és óvatosan bánni az intenzív használattal. A hideg időben előmelegített akkumulátorral történő indulás, valamint a hosszabb távollét esetén a 50 százalék körüli töltöttségi szint beállítása is hozzájárulhat az akkumulátor élettartamának megőrzéséhez.