Új AI és biztonsági funkciók érkeznek a Gmailbe, az Android rendszerbe és változások a Google keresőjében

A Google bejelentette, hogy a Gmail levelezőrendszerébe is beépíti a Gemini mesterségesintelligencia-modelljét, lehetővé téve az emailek összefoglalását és új levelek írását az AI segítségével. A plusz funkciókhoz a Google Workspace szolgáltatásaira, valamint a Gemini prémium csomagra kell előfizetni.

Az új funkciók a Google legfejlettebb, Gemini 1.5 Pro mesterségesintelligencia-modelljét használják, és nem csak a Gmailben, hanem a cég más termékein is elérhetőek lesznek, így a jövőben dokumentumokat, táblázatokat vagy prezentációkat is készíthetünk majd az AI segítségével.

A Gmail webes felületén egy külön oldalpanelen keresztül érhetjük majd el az újításokat, ahol a beépített funkciókon túl szabadon is utasíthatjuk a mesterséges intelligenciát. Az eszköz „proaktív kéréseket” kínál majd, és a felhasználók „szabad formában is feltehetnek majd kérdéseket”.

A mesterségesintelligencia-alapú szolgáltatásokhoz a felhasználóknak Google Workspace ügyfélnek kell lenniük, és rendelkezniük kell Gemini AI vagy Google One AI Premium előfizetéssel. Ezek a fejlesztések hasznosak lehetnek, de csak a Gemini fizetős felhasználói számára lesznek elérhetőek: vagyis Google Workspace-ügyfélnek kell lenni Gemini Business vagy Enterprise kiegészítővel, Gemini Education vagy Education Premium kiegészítővel.

Azonban óvatosnak kell lennünk a mesterséges intelligencia vezérelte funkciók munkahelyi használatakor. A generatív AI-rendszerek egyik ismert problémája, hogy "hallucinálni" tudnak, vagyis hamis információkat produkálhatnak, ami félrevezetheti a felhasználókat.

Ezzel egy időben a Google egy új biztonsági funkciót is bevezet az Android Auto rendszerbe, amelynek célja, hogy a sofőrök figyelmét ne vonják el a különböző alkalmazások vezetés közben. Az Android Auto 12.2-es verziójában a zavaró alkalmazások ikonjai szürkén jelennek meg, így kevésbé tűnnek fel, míg az engedélyezett alkalmazások színeik miatt jobban kiemelkednek. Ez a változtatás nagymértékben csökkenti a menet közbeni figyelemelterelést, különösen sötét vagy fekete háttér esetében.

Az Android Auto új tervezési elve hasonló az Android operációs rendszer más területein alkalmazottakhoz, ahol a szürke szín jelzi az archivált vagy még telepítés alatt álló alkalmazásokat. Az új biztonsági funkció bevezetése hamarosan megkezdődik, és célja, hogy a sofőrök figyelmét a vezetésre összpontosítsa.

A Google további változtatásokat is bejelentett, ezúttal a keresési élmény terén. A 2021 októberében bevezetett folyamatos görgetés funkció, amely a közösségi média feedek végtelen görgetéseit tükrözte, hamarosan eltűnik. Az asztali keresési eredményekből eltávolítják ezt a funkciót, míg mobilon "az elkövetkező hónapokban" várható a megszűnése.

Az asztali gépeken visszatér a jól ismert lapozósáv, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy adott oldalra ugorjanak vagy egyszerűen csak a "Tovább" gombra kattintva nézzék meg a következő oldalt. Mobilon pedig egy "További eredmények" gomb jelenik majd meg az oldal alján, amelyre kattintva betölthetők lesznek az újabb találatok.

A Google szerint ez a változás azt szolgálja, hogy gyorsabban tudják kiszolgálni a keresési igényeket, mivel az új rendszerrel csak akkor jelennek meg további találatok, ha arra ténylegesen szükség van. A felhasználói élmény szempontjából vegyes érzelmeket válthat ki ez a változás, mivel sokan megszerették a folyamatos görgetést és annak kényelmét, míg mások örülni fognak annak, hogy visszatérhetnek egy rendezettebb és áttekinthetőbb keresési élményhez.