Új, veszélyesebb Majomhimlő törzs a láthatáron

A Kongói Demokratikus Köztársaságban azonosították az Mpox vírus egy új, veszélyesebb törzsét, amelynek terjedése nemzetközi szinten is aggodalomra ad okot. A Sky News jelentése szerint ez a variáns súlyosabb tüneteket és magasabb halálozási arányt okozhat, mint a korábban ismert változatok.

A kutatók szerint az új törzs először Kamitugában, egy bányászvárosban jelent meg, és kezdetben a helyi szexmunkások között terjedt el. Azóta Dél-Kivu tartományban már mintegy 1000 megerősített esetet regisztráltak, és Goma városában is megerősítették az első eseteket.

A törzs súlyosságát jelenleg még vizsgálják, de az első becslések szerint a halálozási arány felnőtteknél 5%, míg gyermekeknél akár 10% is lehet.

Jean Claude Udahemuka, a Ruandai Egyetem munkatársa szerint ez a törzs a legveszélyesebb az eddig ismert Mpox-törzsek közül.

A 2022-es évben a Majomhimlő Clade 2 nevű törzse okozott globális járványt, több mint 97 000 esetet regisztrálva világszerte, de a halálozási arány itt kevesebb mint 0,5% volt.

A himlő elleni vakcináció és közegészségügyi intézkedések segítettek megfékezni a Clade 2 terjedését. Az új, 1b típusú törzs azonban súlyosabb tüneteket okozhat, mint például hólyagszerű kiütések, amelyek az egész testre átterjedhetnek.

A legtöbb új megbetegedés szexuális úton terjedt el a KDK-ban, de az új törzs könnyebben terjedhet szexuális kontaktus nélkül is. A fertőzés nőknél vetélést okozhat, és előfordulhatnak hosszú távú egészségügyi problémák is a felépülés után.