Vera Jourová a magyar EU-elnökség jelmondatáról nyilatkozott

Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová szerint nem túl eredeti, hogy a magyar kormány Donald Trump egykori jelmondatát használja fel az EU-elnökség idején.

Magyarország az Európai Unió soros elnökségének jelmondatául a "Make Europe Great Again!"-t, azaz "Tegyük újra naggyá Európát" választotta, ami szorosan emlékeztet Donald Trump "Make America Great Again" szlogenjére. Vera Jourová a Politico beszámolója szerint nevetve kommentálta a jelmondatot, mondván: "Hát, nem túl eredeti, nem igaz?”.

Jourová, aki az Európai Bizottság politikai értékekért és átláthatóság koordinációjáért felelős alelnöke, a magyar kormány jelmondatát az Általános Ügyek Tanácsa ülésének szünetében értékelte, ahol éppen a Magyarországgal szemben indított hetes cikkely szerinti eljárás volt napirenden. Az alelnök megjegyezte, hogy a Bizottság "megfigyeléseket" tett a magyarországi sajtószabadság és jogállamiság helyzetével kapcsolatban.

A cikk emlékeztet arra is, hogy Orbán Viktor kormánya hosszú ideje konfliktusban áll az Európai Unióval több ügyben, így például a migráció kérdésében. Az Európai Bíróság nemrégiben 200 millió eurós büntetést rótt ki Magyarországra egy migrációs jogsértés miatt.

Végezetül Jourová kiemelte, hogy a soros elnökség lehetőséget biztosít a magyar kormánynak, hogy megmutassa, képesek-e szolgálni és ellátni a pártatlan közvetítő szerepét, ami az elnökség valódi célja. "Arra számítok, hogy professzionális és semleges teljesítményt nyújt majd" – mondta az alelnök, hozzátéve, hogy a tanácselnökség jó lehetőség Magyarországnak arra, hogy becsületes szereplőként tudja ellátni a feladatot.