Waymo önvezető autói megérkeztek San Franciscóba

Az Alphabet inkubátorából kivált Waymo bejelentette, hogy önvezető autó szolgáltatása, a Waymo One most már San Franciscóban is elérhető a nagyközönség számára. A vállalat szerint a vezető nélküli járművek piaci bevezetése jelentős kereskedelmi lehetőségeket kínál az autógyártók számára, annak ellenére, hogy a szabályozás továbbra is szigorú.

A Waymo 2021-ben kezdte meg a tesztüzemét San Franciscóban, ahol minden fuvarhoz egy szakembert rendeltek. A cég tájékoztatása szerint eddig mintegy 300 ezer ember jelentkezett, hogy kipróbálja a szolgáltatást a városban.

A Waymo alkalmazásán keresztül most már bárki igénybe veheti a szolgáltatást, mivel megszűnt a korábbi várólista. Phoenixben a Waymo már 2020 óta lehetővé teszi a vezető nélküli fuvarokat várólista nélkül.

A kaliforniai Mountain View-ban székelő Waymo az önvezető technológia egyik úttörője, amely az első amerikai vezető nélküli taxiszolgáltatást 2020-ban indította el, több mint egy évtizeddel azután, hogy 2009-ben Google-projektként létrejött.

A Kaliforniai Közüzemi Bizottság (CPUC) 2021 márciusában adott engedélyt a Waymo One-nak, hogy Los Angelesben és néhány San Francisco környéki városban is megkezdje a működését.

A Waymo versenytársai, mint például a General Motors által támogatott Cruise és az Amazon.com Zoox, szintén intenzíven dolgoznak a saját önvezető technológiájuk fejlesztésén.

: Reuters