A lemezkiadók harcba szállnak a mesterséges intelligencia ellen

A világ vezető lemezkiadói, köztük a Sony Music, a Universal Music Group és a Warner Records jogi lépéseket tettek két mesterséges intelligencia startup ellen, a szerzői jogok megsértése miatt.

A lemezkiadók szerint a Suno és az Udio nevű vállalkozások szoftverei "szinte elképzelhetetlen mértékben" sértik meg a kiadók szellemi tulajdonjogait, mivel a vállalatok zenéit lopják el és hasonló műveket generálnak belőlük. A perben érintett cégek mindegyik sértett számonként 150 000 dolláros kártérítést követelnek.

Az Uncharted Labs néven is ismert Udio a közfigyelembe került, miután a cég alkalmazásával készült a BBL Drizzy című paródiaszám, amely nagy népszerűségnek örvendett. A massachusettsi Suno, amely zeneszerző eszközök készítésére specializálódott, tavaly dobta piacra első termékét, amelyet állításuk szerint több mint 10 millió ember használt, és a Microsofttal partnerségben álló vállalat nemrégiben 125 millió dollárt gyűjtött a befektetőktől.

A massachusettsi és New York-i szövetségi bíróságokon benyújtott panaszok szerint az AI-cégek azzal keresnek pénzt, hogy lemásolják a lemezkiadók dalait, ami fenyegetést jelent a valódi emberi művészet számára, amely a szerzői jogvédelem középpontjában áll. Áprilisban több mint 200 művész írta alá az amerikai Artist Rights Alliance nyílt levelét, amely arra szólítja fel az AI-t használó platformokat és digitális zeneipari szolgáltatókat, hogy fejezzék be a művészek jogainak megsértését.