Budapesti székhelyre, a Gellért-hegy lábánál fekvő zöldövezetbe költözött a Palkovics László volt technológiai és ipari miniszter által vezetett Széchenyi Egyetemi Csoport. A csoport teljesen elfoglalt egy 2500 négyzetméteres, frissen felújított irodaházat, nem messze a Feneketlen-tótól, és egy saroknyira a Mathias Corvinus Collegiumtól – írta meg a 24.hu. A lap emlékeztet arra, hogy a volt miniszter által vezetett Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kezelésében álló cégcsoportba olyan értékes állami vállalatok tartoznak, mint például a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt., a Rába Járműipari Holding Nyrt., illetve a Győr-Pér Repülőtér Kft.

A költözés azonban csak egy dolog, a lap annak jár utána, milyen pénzügyi konstrukcióval jutott hozzá az adófizetők pénzén fenntartott csoport az épület használati jogához 5+5 évre.

Az irodaházat a frissen alapított Gardens Property 2023 Kft. adja bérbe, amelynek a szerződés megkötésekor még nem is volt tulajdonában az épület. A cég mögött ott van a Fidelitas volt alelnöke, Mihalovics Péter, aki aztán Navracsics Tibor és Seszták Miklós korábbi miniszter kabinetfőnöke is volt, illetve Vermes Gábor, a veszprémi Fidelitas korábbi alelnöke. Rajtuk kívül ott van még Pápai Csaba, Paár Attila vállalkozó érdekeltségében álló west Hungária Bau mukatársa, illetve mások mellett egyik cégén keresztül Filep Gyula, aki Filep Bálintnak, a Széchenyi István Egyetem elnökének édesapja. Ezzel az egyetem fenntartója egy olyan irodaházba költözik, amelynek tulajdonosai között ott van az egyetem elnökének édesapja. Az irodaház megvásárlásához Mészáros Lőrinchez köthető MBH Bank adott hatmillió euró (akkor 2,3 milliárd forintnyi) hitelt, de az nem derült ki, hogy a 3 millió forint tőkével alapított kft. mekkora önrészt tett bele az ügyletbe.

Mindenesetre a lap számításai szerint a cég biztosra ment:

a Palkovics-féle csoport négyzetméterenként havonta 7340 forintot fizet bérleti díjként, és 5500 forintot üzemeltetési költségként, a 91 parkolóért darabonként és havonta 102 eurót (40 ezer forintot) perkálnak. Ezzel a lap szerint az 5+5 év alatt teljes egészében meg is térül a cégnek a hitelösszeg.

Fotó: Wikipédia