Október elején a legnagyobb magyarországi állásbörzére az osztrák, dán, svéd és finn munkaadók képviselői mellett az állami munkaügyi kirendeltségek külföldi toborzási referensei is eljöttek. Ezekben az országokban még mindig nagy a munkaerőigény a vendéglátásban, a szállodaiparban, az idősgondozásban, az informatikában, mérnöki területeken, a szakmunkáknál, sőt még az általános iskolákban is. Nem csoda, hogy örömmel fogadják a szakképzett magyar munkaerőt. Nemrég írtunk róla, hogy a németországi Kaufland is kimondottan magyarokat célzott meg raktárosi állásajánlatával.

A magyar kormány mintha csak erre reagált volna, amikor november elején ellenkampányt indított a kint dolgozók hazacsábítására. A szép nevű és szép reményű Hazaváró Irodák felállításának a célja az, hogy megkönnyítsék a külföldön élő magyarok hazaköltözését. No de miért települnének vissza azok, akik minden bizonnyal egy jobb élet reményében hagyták itt a hazájukat? 

Az utóbbi egy évben egyre többen érdeklődnek a külföldi munkalehetőségek iránt, ezt látjuk az Állásportál külföldi álláshirdetéseinek látogatottságán. Ez valószínűleg összefügg azzal, hogy az utóbbi egy évben csökkent a reálbér

- mondta el a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikája szerint 2023. júliusában 14 ezerrel nőtt a határainkon túl munkát vállaló magyarok száma, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A hivatalos állami kimutatások szerint

  • Ausztriában 124 ezer,
  • Németországban 215 ezer,
  • az Egyesült Királyságban 172 ezer

magyar kért tartós letelepedési engedélyt, tehát csak ebben a három országban félmillió magyar állampolgár dolgozhat.

A legfőbb vonzerőt természetesen a kinti fizetések jelentik. Ausztriában egy kezdő fizikai munkásnak bruttó 1800 eurós havi keresetet kínálnak, ez a 13. és a 14. havi (karácsonyi pénz) fizetéssel együtt visszaosztva 650 ezer forintos havi díjazásnak felel meg.

Ehhez ráadásul a legtöbb esetben a munkaadó ingyenes szállást és étkezést biztosít. Bár idahaza is nőnek a bérek, de azért ez a legtöbb ember számára még nagyon távoli ábránd, bármennyire is Ausztria a mi laborunk.

A fizikai foglalkoztatottak átlagkeresete tavaly bruttó 377 ezer forint volt, ami nettóban 250 ezer forintnak felel meg. Még ha ehhez hozzáadjuk az idei 15-16 százalékos béremelést, akkor is 300 ezer forint alatt maradunk.

Vagyis legalább duplázni kellene a magyar fizetéseket ahhoz, hogy egy kint dolgozó magyar a visszatérést válassza.

Bár a Hazaváró Irodák csak az idén 1 142 685 200 forintot kapnak az állami költségvetésből, ezt saját működésükre és kampánycélokra fordítják, nem ebből fogják duplájára kiegészíteni a visszatérésre csábítottak bérét. Szóval ez az 1,1 milliárd ilyen értelemben tuti kidobott pénz.