Nem hazánk volt az egyetlen, aki megvétózta volna a tűzszünetet, Ausztria, Csehország, és Horváthország is nemmel szavazott a tűzszünet kérdésében.

Az ellenségeskedések beszüntetését sürgető határozatot Jordánia terjesztette be, és csaknem 50 ország, köztük Törökország is szponzorálta.

Az előterjesztés a 193 tagú közgyűlésben 120 igen szavazatot kapott, 45 ország tartózkodott, és 14 volt a nem szavazat. A 193 tagú közgyűlésben az ellenzők között volt Izrael és az Egyesült Államok is. Eli Cohen izraeli külügyminiszter „megvetendőnek” nevezte és elutasította a jóváhagyást.

A tűzszünet ellen szavazó 14 ország között volt Izrael, az Egyesült Államok, a Fidzsi-szigetek, Guatemala, a Marshall-szigetek, Mikronézia, Nauru, Pápua Új-Guinea, Paraguay és Tonga.

Az Európai Unió nyolc tagja támogatta a tűzszünetet, köztük Belgium, Írország, Franciaország, Luxemburg, Málta, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Portugália.

Az Indexnek reagálva Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője elmondta:

Magyarország azért nem szavazta meg az előterjesztést, mert az arab csoport nevében kezdeményezett határozat nem volt kellően kiegyensúlyozott, több kiemelten fontos elem hiányzott a szövegből, ami nem tette lehetővé annak támogatását.
A határozat nem ítélte el a Hamász október 7-i terrortámadását, nem szólít fel a több mint 200 túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására, és nem erősítette meg az államok önvédelemhez való jogát

− fogalmazott.

Magyarország ezen hiányosságok miatt támogatta Kanada módosító javaslatát, amely javított volna a szövegen, elítélve a Hamász terrortámadását, és felhívást intézve a túszok szabadon bocsátására. Sajnálatos módon azonban a módosítás nem került elfogadásra

tette hozzá Paczolay Máté.

Kiemelt fotó: Szele Tamás/blog.hu